Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Od tohto momentu to už bude vydieranie zo strany lekárskych odborov, tvrdí Boris Kollár
Zdielať na

Od tohto momentu to už bude vydieranie zo strany lekárskych odborov, tvrdí Boris Kollár

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Napätie v zdravotníctve dolieha už aj na spoločnosť. Pritom slučka vlády sa zužuje. Predseda parlamentu Boris Kollár opäť pohrozil odchodom z koalície a to v prípade, že 2 100 lekárov napokon odíde. Podľa Richarda Sulíka je to práve Igor Matovič, ktorý podkopáva ministra zdravotníctva aj samotnú dohodu s lekármi.

"Do tohto momentu som ich tlačil, aby sa to určite dorokovalo. Ale od tohto momentu ďalej už to bude vydieranie zo strany lekárskych odborov. Už by nemala vláda ustúpiť. Nemáme ekonomiku ako Nemci," uviedol Boris Kollár. "Nestavajme to do takejto roviny, že lekári vydierajú. Ja pokladám za kľúčové, aby sa vládna koalícia, vláda s lekármi dohodla," povedala ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. "Tým, že nechali široké mantinely pre to vyjednávanie, tak im potom aj ten lekársky odborový zväz skáče po hlave," vyjadril sa exminister hospodárstva Richard Sulík.

Lekári z 31 nemocníc podali hromadné výpovede ešte začiatkom októbra. Rokovania za posledné týždne ale nikam neviedli, žiadna dohoda doteraz nepadla. A tak stále hrozí kolaps v zdravotníctve, čo už desí aj ľudí. "Nevieme si to predstaviť, ako to bude fungovať," povedal muž v ankete."Vláda ustúpila, dala im, čo potrebovali. Teraz už môžu byť spokojní," uviedla ďalšia žena. "Kde boli dvanásť rokov za Fica? Teraz čo? Majú za týždeň zmeniť zdravotníctvo?" povedal muž v ankete. "Na jednej strane majú pravdu. Na druhej strane, keby smetiari začali takto štrajkovať, bolo by to bolo hrozné. Pacient je trošku rukojemník," vyjadril sa ďalší muž.

Opozičný Hlas vládu za tento stav kritizuje. "Je to hazard so životmi ľudí v priamom prenose. Dnes je desať dní do výpovedí, Eduard Heger ako premiér absolútne nezvláda túto situáciu," povedal predseda strany HLAS-SD Peter Pellegrini. Pritom podľa zdravotníčky v nemocniciach je personálny podstav už teraz. "Som sestra pri lôžku a táto situácia je naozaj napätá. Nie je lekárov, ale najmä nie je zdravotných sestier. Pracovné podmienky tiež nie sú dvakrát vyhovujúce. Tí ľudia ani nemajú kam prísť ležať, lebo nie je miesto. Je to zúfalé," priznala zdravotná sestra Soňa. Lekárski odborári sa najskôr dožadovali víkendového rokovania. Ponuku premiéra zo soboty, 19. novembra, ale nakoniec neprijali a trvali na pôvodnom termíne budúci týždeň.

"O štvrtej večer nám zavolali, či neprídeme do Bratislavy na rokovanie. Zopakovali sme, čo sme hovorili už predtým. Že mám už službu na nedeľu, že sa mi to takto rýchlo nedá vymeniť. Väčší problém je, že sa s nami pán premiér od augusta nestretol, až prvýkrát minulý týždeň," uviedol predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Ak ale dôjde k najhoršiemu a lekári odídu, v základoch sa bude otriasať aj vláda. "Ja by som v takej vláde nevedel sedieť. Toto si myslím, že nenastane. Môže sa stať, že nestiahnu výpovede a do dvoch týždňov sa pekne vrátia späť," priznal Kollár.

"Ja som si namiesto takýchto vyjadrení s lekárskymi odborármi sadla a rokovali sme štyri hodiny," informovala Remišová. "Boris Kollár hovorí o odchode z vlády, odkedy do nej vstúpil. Ja už tieto reči neberiem vážne. On nikam nejde, jemu je tam dobre. To je vyslovene chyba vlády," doplnil Sulík. "My nie sme banánová republika, sme ešte horšie. Takto sa to jednoducho nerobí. Premiér má byť k dispozícii, má si povolať príslušných ľudí," povedal Pellegrini. Ďalšie rokovanie lekárskych odborárov a vlády bude v pondelok, 21. novembra, o 10:00 predpoludním. Tentokrát bez premiéra, ktorý odlieta do Holandska. Na pondelok je už ale pre istotu pripravený aj záložný plán, rokovanie ústredného krízového štábu.

Súvisiace články