Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nezhody v parlamente pre návrh budúcoročného rozpočtu: Ak sa nedohodnú, hrozí provizórium
Zdielať na

Nezhody v parlamente pre návrh budúcoročného rozpočtu: Ak sa nedohodnú, hrozí provizórium

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po tom, ako 15. októbra SaS potvrdila, že navýšenie tohtoročného rozpočtu o jeden a pol miliardy eur v utorok, 18. októbra, v parlamente podporí, problémom sa stáva budúcoročný štátny rozpočet. Opozícia vrátane SaS ho zhodne odmieta podporiť. Koalícia má ale obavy z provizória, a preto ráta aj so záložným plánom.

"Veľký rozpočet na rok 2023 má rovnaký problém, ako mala táto malá zmena rozpočtu na koniec roka 2022. Z 27 miliárd má ísť 20 miliárd do peňaženky Igora Matoviča v podobe pokladničnej správy," povedala poslankyňa strany SaS Jana Bittó Cigániková. "My to nepodporíme, zákon je zlý," uviedol poslanec strany Smer-SD Ladislav Kamenický. Podľa poslanca Gyimesiho sú ale tieto výhrady neopodstatnené: "To, čo kritizuje opozícia, že tá 3,5 miliardová rezerva by mala ísť Igorovi Matovičovi do vrecka, tak to pravda nie je. Pretože v návrhu rozpočtu je rozpísané, že do ktorej kapitoly koľko pôjde peňazí."

Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára bez rozpočtu na budúci rok nebudú vedieť vládnuť. Preto pokladá za prioritu, aby tento zákon roka v parlamente prešiel. Pritom chcú využiť aj to, že pri tomto návrhu neplatí polročná pauza, kedy sa zákon môže opätovne podať. "Keby ten návrh zákona v prvom kole neprešiel, vieme ho aj na druhý deň, aj na tretí opakovať. V tomto prípade by sme to opakovane skúšali," informoval Boris Kollár. SaS si ale na svojich požiadavkách trvá. "Budeme žiadať tak isto podrobné rozpísanie kam a akým spôsobom majú tie peniaze ísť," uviedla Cigániková.

"Nemáme najmenší problém im ukázať, kam pôjde každý jeden cent. Podľa toho, ako to oni budú chcieť. Tento rozpočet je rozpočtom takým, ktorý prevedie Slovensko a občanov budúcoročnou krízou," povedal Gyimesi. Cigániková má ale vážne výhrady najmä v oblasti zdravotníctva: "Keď porovnáte skutočnosť, koľko nás zdravotníctvo stojí s plánom, tak dávajú o 83 miliónov menej. Čiže berú zdravotníctvu. Keď schválime tento rozpočet, bude to katastrofa pre zdravotníctvo. Je naozaj ohrozením pacientov a v žiadnom prípade si nevieme predstaviť, že takýto rozpočet podporíme." 

"Ak strana SaS povie, že chce detailne vedieť, kam pôjdu peniaze určené, napríklad pre zdravotníctvo, tak my sme otvorení im to povedať. A ak to budú chcieť, napíšeme to aj do zákona, tak isto, ako pri malom rozpočte na tento rok," doplnil Gyimesi.

"Vládna koalícia urobí všetko pre to, aby našla tých pár hlasov a urobila s niekým dohodu, aby im rozpočet prešiel," vyjadril sa predseda strany Hlas Peter Pellegrini. Koalícia priznáva, že rokovania sú nevyhnutné. "Budeme rokovať a hľadať podporu," vyhlásil Gyimesi. "Ja som presvedčený, že správna cesta je rokovať s SaS," pokračoval Boris Kollár. A pokiaľ sa ocitnú v patovej situácii, do hry chce vstúpiť Boris Kollár a rokovať naprieč celým politickým spektrom: "Vtedy zvolám ten okrúhly stôl a pôjdem sa dohodnúť naprieč spektrom, kde ustúpi každá strana, aby sa ten rozpočet schválil."

Ak štátny rozpočet na budúci rok neprejde, štát sa ocitne v provizóriu. Vláda ho v samotnom návrhu otvorene popísala, teda čo presne sa stane, ak návrh zákona neschvália. Obavu z tejto situácie priznáva aj poslanec Gyimesi z klubu OľaNO. "Ten, kto ten rozpočet stvoril a vytvoril, musel počítať aj s takouto alternatívou. V provizóriu je možné fungovať, ale bude to katastrofa. V rozpočtovom provizóriu sa jednoducho tento štát zosype," uviedol Gyimesi.

"Provizórium je naozaj strašný variant pre štát. Je to dôkaz, že vláda si nevie robiť svoju prácu," doplnila Cigániková. "Provizórium pod vedením Igora Matoviča je totálna katastrofa pre Slovensko," povedal Peter Pellegrini. "Pokiaľ nenájdeme cestu, jedna z ciest sú aj predčasné parlamentné voľby," uzavrel Boris Kollár.

Súvisiace články