Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
235.deň na Ukrajine: Od začiatku invázie zahynulo 423 detí
Zdielať na

235.deň na Ukrajine: Od začiatku invázie zahynulo 423 detí

BRATISLAVA / Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých 423 detí. Informovala o tom ukrajinská generálna prokuratúra. Ukrajinská armáda sa snaží obsadiť strategicky dôležitý Cherson na juhu Ukrajiny. Viac ako 30 obcí na Ukrajine sa za uplynulý deň stalo terčom ruských útokov, uvádza v nedeľnej správe ukrajinská armáda s tým, že útoky zasiahli aj civilné oblasti. 

Od začiatku invázie zahynulo 423 detí

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých 423 detí. Informovala o tom ukrajinská generálna prokuratúra. Počet zranených detí z konfliktu je 810. Väčšina detských obetí je z Doneckej, Charkovskej a Kyjevskej oblasti. Prokuratúra tiež uviedla, že čísla nie sú konečné, pretože práce na zhromažďovaní záznamov o zabitých a zranených v oblastiach, ktoré sú stále okupované alebo sú tam boje, pokračujú.

Ukrajinská armáda sa pokúša získať Cherson späť

Ukrajinská armáda sa snaží obsadiť strategicky dôležitý Cherson na juhu Ukrajiny. Ruské okupačné sily tam pokračujú v násilných akciách aj voči civilistom. Najnovšou obeťou sa stal šéf-dirigent chersonského divadla Jurij Kerpatenko.

Ťažké boje sa odohrávajú aj pri Bachmute. V Belgorodskom regióne došlo k incidentu medzi samotnými ruskými regrútmi, pri ktorom dvaja vojaci ruskej armády postrieľali 11 vlastných vojakov a ďalších 15 zranili.

Ruské sily útočili za uplynulý deň na vyše 30 ukrajinských obcí

Viac ako 30 obcí na Ukrajine sa za uplynulý deň stalo terčom ruských útokov, uvádza v nedeľnej správe ukrajinská armáda s tým, že útoky zasiahli aj civilné oblasti. 
Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl uvádza, že najviac zasiahnutá bola oblasť východne od Kyjeva, ako aj iné časti na východe krajiny v Doneckej, Charkovskej a Záporožškej oblasti a tiež Dnepropetrovská a Chersonská oblasť na juhu. Rusko útočí na kritickú infraštruktúru a domovy civilného obyvateľstva, čím porušuje princípy medzinárodného humanitárneho práva, uvádza ukrajinská armáda. Dodáva, že ruské sily pokračujú v ostreľovaní pozícií ukrajinských síl "pozdĺž celej kontaktnej línie".

Osobnosti verejného života na Ukrajine vypísali odmenu za dolapenie Girkina

Osobnosti verejného života na Ukrajine vypísali odmenu 30.000 dolárov za dolapenie Igora Girkina, známeho aj ako Strelkov. Ten - podľa neoverených správ - opäť odišiel bojovať na Ukrajinu, informovala v noci na nedeľu britská stanica BBC. Tento bývalý dôstojník ruskej tajnej služby FSB je jedným z obžalovaných zo zostrelenia malajzijského lietadla MH17 nad východnou Ukrajinou v roku 2014.

V roku 2014 Girkin velil obsadeniu mesta Sloviansk proruskými silami. Potom bol nejaký čas "ministrom obrany" samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Neskôr sa ale zrejme Moskve znepáčil a bol povolaný späť do Ruska. Na Ukrajine je Girkin/Strelkov obvinený z terorizmu, mučenia, úkladnej vraždy a porušenia zákonov vedenia vojny.

Paríž sľúbil Ukrajine systémy protivzdušnej obrany aj rozšírený výcvikový program

Francúzsko v nedeľu sľúbilo Ukrajine systémy protivzdušnej obrany aj rozšírený výcvikový program pre ukrajinských vojakov. Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu v rozhovore pre denník Le Parisien uviedol, že až 2 000 ukrajinských vojakov bude začlenených do vojenských jednotiek vo Francúzsku a rotovať počas niekoľkých týždňov bojového výcviku, špecializovanejšieho výcviku v oblasti logistiky a iných potrieb a výcviku na vybavenie dodané Francúzskom. Už skôr Francúzsko vycvičilo ukrajinské delostrelecké jednotky na používanie samohybných húfnic Caesar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy