Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
234.deň na Ukrajine: Do Bieloruska prišli prví ruskí vojaci, budú súčasťou spoločného zoskupenia
Zdielať na

234.deň na Ukrajine: Do Bieloruska prišli prví ruskí vojaci, budú súčasťou spoločného zoskupenia

BRATISLAVA / Do Bieloruska dorazili prví ruskí vojaci, ktorí budú súčasťou nového spoločného vojenského zoskupenia. Na jeho vzniku sa začiatkom týždňa dohodol bieloruský prezident Alexander Lukašenko so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Ukrajinské úrady vyzvali v sobotu obyvateľov Kyjevskej a troch susedných oblastí, aby obmedzili spotrebu elektrickej energie. Došlo k tomu po tom, ako ruský raketový útok vyradil neďaleko hlavného mesta z prevádzky dôležité energetické zariadenie. USA posielajú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 725 miliónov dolárov.

Do Bieloruska prišli prví ruskí vojaci, budú súčasťou spoločného zoskupenia

Do Bieloruska dorazili prví ruskí vojaci, ktorí budú súčasťou nového spoločného vojenského zoskupenia, informovalo dnes podľa agentúry TASS bieloruské ministerstvo obrany. Na jeho vzniku sa začiatkom týždňa dohodol bieloruský prezident Alexander Lukašenko so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

Predstavitelia bieloruskej armády uviedli, že cieľom tohto zoskupenia je posilniť ochranu a obranu bieloruskej hranice a znížiť vojenskú aktivitu v pohraničí. Podľa Minsku ide výhradne o obranný projekt.

Obyvateľov Kyjevskej a susedných oblastí vyzvali na šetrenie energie

Ukrajinské úrady vyzvali v sobotu obyvateľov Kyjevskej a troch susedných oblastí, aby obmedzili spotrebu elektrickej energie. Došlo k tomu po tom, ako ruský raketový útok vyradil neďaleko hlavného mesta z prevádzky dôležité energetické zariadenie. Ukrajinské úrady síce už pred touto výzvou oznámili, že dodávky elektrickej energie boli po predmetnom útoku obnovené.

Štátna energetická spoločnosť Ukrenergo však napriek tomu varovala pred ďalšími možnými výpadkami a obyvateľov Kyjevskej oblasti vyzvala, aby znížili spotrebu energie od 17.00 do 23.00 h miestneho času.

Poľsko prijalo od začiatku ukrajinskej vojny už vyše sedem miliónov ľudí

Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už približne 7,03 milióna ľudí, oznámila v sobotu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP.

Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu piatka približne 25.400 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny a v sobotu k 07.00 h dosiahol počet prichádzajúcich osôb okolo 8 200. Poľsko a Ukrajina zdieľajú viac než 500-kilometrovú hranicu. Pohraničná stráž tiež tweetovala, že v piatok odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 20.500 ľudí. A z poľského územia na ukrajinské prešlo od začiatku vojny už dovedna 5,23 milióna jedincov.

USA posielajú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 725 miliónov dolárov

Administratíva prezidenta Joea Bidena pošle Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 725 miliónov dolárov, uviedol v piatok Biely dom. Oznámenie USA prichádza po stretnutiach NATO, na ktorých ministri obrany z Európy a celého sveta prisľúbili Ukrajine zbrane a systémy protivzdušnej obrany, keďže Rusko zintenzívnilo bombardovanie Kyjeva a ďalších regiónov.

Podľa predstaviteľov vlády USA tento balík neobsahuje žiadne nové veľké zbrane. Pomoc USA je tentokrát zameraná najmä na doplnenie zásob munície pre zbraňové systémy, ktoré Ukrajina úspešne používa vo svojej protiofenzíve proti Rusku.

Ropný sklad v Belgorodskej oblasti začal po ostreľovaní horieť

V ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou vypukol v sobotu požiar v ropnom sklade. Podľa slov tamojšieho gubernátora Vjačeslava Gladkova sa tak stalo po tom, čo daná lokalita čelila ostreľovaniu. 

Gladkov na sociálnej platforme Telegram napísal, že na mieste sú hasiči a šírenie požiaru nehrozí. Neskôr dodal, že požiar bol uhasený. Ruská štátna agentúra TASS citujúc zdroj zo záchranárskych služieb uviedla, že ropný sklad sa nachádza v obci Razumnoje neďaleko mesta Belgorod. Ruské úrady opakovane obviňujú Kyjev z ostreľovania lokalít v ruskom pohraničí. Ukrajina obvinenia z takýchto útokov popiera a tvrdí, že Moskva ich využíva na propagandistické ciele.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy