Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
232. deň na Ukrajine: Rusko hrozí, že vstup Ukrajiny do NATO môže viesť k svetovej vojne
Zdielať na

232. deň na Ukrajine: Rusko hrozí, že vstup Ukrajiny do NATO môže viesť k svetovej vojne

BRATISLAVA / Problémy v súvislosti s jadrovou elektrárňou v Záporoží pokračujú. Ruskí predstavitelia najnovšie tvrdia, že po vyčerpaní súčasných zásob budú v objekte využívať ruské jadrové palivo. Ukrajinská spoločnosť Energoatom tieto tvrdenia odmieta. Podľa nej ruské palivo nie je potrebné. Len prípravy na prechod z jedného dodávateľa na druhého trvá niekoľko rokov. Šéf Kremľa Vladimir Putin ešte minulý týždeň nariadil previesť elektráreň do ruského vlastníctva. Krajiny Západu spolu s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu považujú najväčšiu jadrovú elektráreň aj naďalej za ukrajinskú.

Rusko hrozí, že vstup Ukrajiny do NATO môže viesť k svetovej vojne 

Prijatie Ukrajiny do NATO by podľa popredného ruského predstaviteľa mohlo viesť k tretej svetovej vojne. Námestník tajomníka Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Alexander Venediktov to povedal v štvrtkovom rozhovore pre agentúru TASS, z ktorého cituje spravodajská stanica Sky News. "Kyjev si je dobre vedomý toho, že takýto krok by znamenal zaručenú eskaláciu k tretej svetovej vojne," povedal Venediktov.  Venediktov okrem toho zopakoval ruské tvrdenie, že Západ sa prostredníctvom svojej pomoci Ukrajine "priamo zúčastňuje na tomto konflikte". Západ tieto obvinenia odmieta s tým, že len pomáha Ukrajine brániť sa proti ničím nevyprovokovanej ruskej agresii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 30. septembra prekvapivo oznámil, že Kyjev podal o zrýchlený vstup do NATO. Došlo k tomu bezprostredne po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin podpísal zmluvy o pričlenení Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku. Urobil tak na základe kontroverzných referend, ktoré sa v týchto oblastiach uskutočnili. Medzinárodné spoločenstvo referendá ani pričlenenie oblastí neuznáva.

Ukrajina už identifikovala 186 podozrivých ruských vojnových zločincov

Ukrajina doteraz identifikovala 186 podozrivých ruských vojnových zločincov. Vo štvrtok to oznámil ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Rozsah vojnových zločinov je obrovský, uviedol Kostin na tlačovej konferencii v holandskom Haagu. Existujú dôkazy, že na Ukrajine boli spáchané všetky druhy vojnových zločinov, akými sú mučenia, vraždy či znásilnenia. Dodal, že desať ľudí už z vojnových zločinov usvedčili. Prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) so sídlom v Haagu Karim Khan vo štvrtok povedal, že Ukrajina by mohla ICC vydať Rusov podozrivých zo spáchania vojnových zločinov, aj keď Moskva nie je jeho členom, píše AFP. "Právne áno, nepredstavovalo by to prekážku našej jurisdikcii, ak by bol dôvod, prečo by sa tie procesy nemohli konať na Ukrajine, či už pre nejaké dodatočné právne ustanovenia. Som si istý, že by sme spolupracovali s Ukrajinou" povedal Khan.

ICC začal krátko po začatí vojny na Ukrajine vyšetrovať vojnové zločiny, no trvá na tom, aby sama Ukrajina, ak je to možné, postavila podozrivých pred súd. ICC vznesie vlastné obvinenia, až keď bude mať dostatočné dôkazy, dodal Khan. Ukrajinskí vyšetrovatelia zhromažďujú dôkazy po nedávnych ruských raketových útokoch, povedal Kostin a označil ich za "teroristické činy". "Každý raketový úder, každý výbuch, každý zásah na civilné ciele – všetko je zdokumentované," dodal Kostin. Rumunsko medzičasom oznámilo, že sa pripojilo k medzinárodnému vyšetrovaciemu tímu, ktorý na Ukrajine vyšetruje vojnové zločiny. Tvorí ho Litva, Poľsko, Ukrajina, Estónsko, Lotyšsko, Slovensko, ICC a Agentúra EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust).

Ruské sily podľa Kyjeva ostreľovali západnú Ukrajinu

"Rusko dnes večer ostreľovalo západnú časť Ukrajiny," informuje ukrajinská agentúra Unian s odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov. Východne od Ľvova ruské sily zasiahli armádny objekt. Výbuchy boli počuť aj v Ternopiľskej oblasti, raketa preletela aj nad Černovickou oblasťou. Letecký poplach bol predtým vyhlásený po celej Ukrajine. V situácii, keď celá Ukrajina v posledných dňoch čelí mohutným vzdušným útokom, žiadal dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ukrajinských spojencov o ďalšie prostriedky protivzdušnej obrany. "Zasiahli armádny objekt v Ľvovskej oblasti v Zoločivskom okrese. Je to už druhý zásah tohto objektu. Bolo zničené armádne vybavenie, obete nie sú," uviedol podľa Unian šéf Ľvovskej oblastnej správy, Maksym Kozyckyj.

Na Ukrajinu sa pri výmene s Ruskom vrátilo zo zajatia ďalších 20 ľudí 

Na Ukrajinu sa pri výmene zajatcov vrátilo z Ruska ďalších 20 ľudí, uviedol šéf prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. Ide o druhú výmenu v tomto týždni. "Podarilo sa nám oslobodiť 20 ľudí zo zajatia. Je to 20 príbehov hrdinov-14 vojakov ozbrojených síl Ukrajiny, štyria členovia teritoriálnej obrany, jeden príslušník národnej gardy a jeden príslušník námorníctva," informoval Jermak v príspevku na Twitteri, kde tiež zverejnil fotografiu skupiny mužov idúcich autobusom. V utorok, 11. októbra, Jermak informoval o výmene 32 vojakov. Doteraz najväčšia známa výmena medzi Ukrajinou a Ruskom sa uskutočnila koncom septembra. Ukrajine sa vtedy podľa úradov podarilo zo zajatia dostať 215 ľudí, medzi nimi aj niekdajší obranca Mariupolu, vrátane veliteľov pluku Azov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy