Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
233. deň na Ukrajine: Putin chce čiastočnú mobilizáciu ukončiť do dvoch týždňov
Zdielať na

233. deň na Ukrajine: Putin chce čiastočnú mobilizáciu ukončiť do dvoch týždňov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Rusko sa naďalej pomaly približuje k strategicky významným mestám a na povrch vyplávala aj skutočnosť, že jeho vojnové zločiny mali mať nečakaného spojenca. Putin priznal, že chce čiastočnú mobilizáciu ukončiť do dvoch týždňov a masívne útoky na Ukrajinu už neplánuje. Jeho cieľom údajne nie je protivníka zničiť.

Ruské jednotky sa naďalej približujú k mestu Bachmut

Z najnovších zistení britských tajných služieb, ktoré v piatok zverejnilo britské ministerstvo obrany, vyplýva, že ruské jednotky napredujú pri svojom útoku na mesto Bachmut na východe Ukrajiny. Rusko takisto podľa britských spravodajských služieb pokračuje vo svojej ofenzíve na Donbase. Jednotky separatistov zjavne postúpili do obcí Opytne a Ivanhrad južne od Bachmutu, pričom na bojoch sa podieľali aj žoldnieri z ruskej súkromnej polovojenskej organizácie Wagnerova skupina. Podľa Londýna práve ona môže z veľkej časti za postup ruských vojsk v oblasti Bachmutu.

Rusi od začiatku júla dobyli na Donbase len niekoľko obcí. Ak sa ale Moskve podarí obsadiť Bachmut, pravdepodobne ho použije ako základňu pre ďalší postup smerom na strategicky významné priemyselné mestá Kramatorsk a Sloviansk. "Úplné obsadenie územia Doneckej a Luhanskej oblasti v Donbase je dlhodobo považované za najdôležitejší Putinov vojnový cieľ," hovorí tlačová agentúra DPA. Britské ministerstvo obrany na druhej strane zdôrazňuje, že ruskí vojaci sú vystavení značnému tlaku ukrajinských ozbrojených síl a okrem toho trpia aj nedostatkom munície a personálu. Britský rezort obrany od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu denne zverejňuje informácie o priebehu vojny s odvolaním sa na poznatky tajných služieb. Moskva v tejto súvislosti vyčíta Londýnu cielenú dezinformačnú kampaň. Tvrdenia britských služieb ale spravidla potvrdzujú aj ďalšie, od Londýna nezávislé zdroje.

Ruským vojnovým zločinom mal pomáhať ropný gigant TotalEnergies

Dve organizácie z Francúzska a Ukrajiny podali trestné oznámenie voči francúzskej ropnej spoločnosti TotalEnergies. Údajne sa podieľala na vojnových zločinoch tým, že poskytovala palivo ruským lietadlám podnikajúcim útoky na Ukrajine. V piatok to pre agentúru AFP uviedol zdroj oboznámený s prípadom. Uvedené organizácie ešte vo štvrtok predložili svoje trestné oznámenie francúzskej prokuratúre, ktorá vyšetruje podozrenia z páchania vojnových zločinov na Ukrajine.
Denník Le Monde v auguste priniesol informáciu, že firma TotalEnergies je spoluvlastníkom spoločnosti podieľajúcej sa na ťažbe ruského plynu, ktorý je následne používaný na výrobu palív pre ruské vojenské letectvo. V podanom trestnom oznámení sa uvádza, že spoločnosť TotalEnergies napomáhala ruskej vláde s "prostriedkami potrebnými na páchanie vojnových zločinov". Francúzsky ropný gigant ale akúkoľvek účasť na nich poprel a obvinenia o svojom spolupáchateľstve označil za "nepodložené, šokujúce a hanlivé".
TotalEnergies až donedávna vlastnila 49-percentný podiel vo firme Terneftegaz, spoločnom podniku s ruským koncernom Novatek, v ktorom francúzsky gigant tiež vlastní určitý podiel. "Firmy, v ktorých TotalEnergies vlastní podiel, využívajú ako zdroj plynu a jeho kondenzátov sibírske ťažobné pole Termokarstovoj," pripomína AFP. Odtiaľ plyn putuje potrubím do zariadenia na jeho spracovanie v meste Purovskij a následne železnicou do mesta Omsk. Následne je distribuovaný na ruské letecké základne v blízkosti ukrajinských hraníc.

Počas ukrajinského Dňa obrancov Zelenskyj prisľúbil víťazstvo vo vojne s Ruskom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil v piatok, 14.10., pri príležitosti ukrajinského štátneho sviatku Dňa obrancov, víťazstvo svojej krajiny vo vojne s Ruskom. "V deň 14. októbra vyjadrujeme svoju vďačnosť každému, kto v minulosti bojoval za Ukrajinu. A tiež každému, kto za ňu bojuje teraz. Každému, kto vtedy zvíťazil. A každému, kto definitívne zvíťazí teraz," povedal Zelenskyj vo videoposolstve pri príležitosti sviatku. Následne položil v Kyjeve veniec vo farbách ukrajinskej vlajky pred pamätníkom pre vojakov padlých od roku 2014, keď na východe krajiny vypukli boje s proruskými separatistami. Ukrajinci opakovane zdôrazňujú, že vojna na Ukrajine sa nezačala masívnou ruskou inváziou vo februári tohto roku, ale že trvá už od roku 2014. Moskva vtedy anektovala ukrajinský polostrov Krym a podnietila aktivity separatistov v Donbase.
Zelenskyj pri príležitosti piatkového sviatku zároveň vyhlásil, že víťazstvo nad Ruskom bude "víťazstvom pre všetkých našich ľudí". "Svet stojí pri nás. Viac, než kedykoľvek v našich dejinách," dodal v súvislosti s bezprecedentnou podporou západných krajín pre obranu Ukrajiny voči ruskej agresii. Svojim jednotkám blahoželal v piatok aj hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny generál Valerij Zalužnyj a poďakoval im za ich vojenskú službu: "Zastavili sme nápor nepriateľa a vyvrátili mýtus o neporaziteľnosti ruskej armády." Deň obrancov zaviedli na Ukrajine v roku 2014 namiesto predchádzajúceho sovietskeho sviatku z 23. februára, pôvodne pripomínajúceho vznik Červenej armády, ktorý sa v Rusku oslavuje dodnes ako Deň obrancov vlasti. V Kyjeve sú počas piatkového Dňa obrancov naplánované bohoslužby aj výstavy a ukrajinská pošta ohlásila aj vydanie pamätnej známky.

Znásilňovanie je súčasťou ruskej stratégie na Ukrajine

"Znásilňovanie a sexuálne útoky pripisované ruským vojakom na Ukrajine sú súčasťou ruskej vojenskej stratégie a úmyselnej taktiky, ktorej cieľom je dehumanizovať obete," uviedla osobitná vyslankyňa Organizácie Spojených národov pre sexuálne násilie Pramila Pattenová. "Keď sú ženy celé dni zadržiavané a znásilňované, keď začnete znásilňovať malých chlapcov a mužov, keď vidíte mrzačenie pohlavných orgánov, keď počúvate svedectvá žien o tom, že ruskí vojaci sú vybavení viagrou, tak je to jasná vojenská stratégia. A keď svedkovia hovoria o tom, aké slová zazneli v priebehu znásilňovania, tak je to jasná úmyselná taktika na dehumanizovanie obetí," spresnila.
OSN podľa nej overila "viac než 100 prípadov" znásilnenia alebo sexuálneho napadnutia hlásených na Ukrajine od konca februára, keď Rusko spustilo vojenskú ofenzívu. Boli potvrdené zločiny proti ľudskosti páchané príslušníkmi ruských inváznych vojsk a podľa zhromaždených svedectiev sa vek obetí sexuálneho násilia pohybuje od štyroch do 82 rokov. Ide väčšinou o ženy a dievčatá, ale objavujú sa aj správy o znásilňovaní chlapcov a mužov. "Je veľmi ťažké mať spoľahlivé štatistiky počas prebiehajúceho konfliktu. Počty nikdy nebudú odrážať realitu, pretože sexuálne násilie je tichým zločinom, keďže väčšinu takýchto prípadov obete ani nenahlásia," dodala Pattenová.

Putin chce mobilizáciu dokončiť do dvoch týždňov

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok, 14.10., po summite Spoločenstva nezávislých štátov v Kazachstane uviedol, že nevidí potrebu rokovať s americkým prezidentom Joeom Bidenom. "Mali by sme sa ho opýtať, či je pripravený viesť so mnou takéto rozhovory alebo nie. Aby som bol úprimný, ja nevidím potrebu," odpovedal Putin na otázku o možnom stretnutí s Bidenom na summite G20 v Indonézii v novembri. Tiež dodal, že čiastočná mobilizácia záložníkov v Rusku bude dokončená v priebehu dvoch týždňov. Jej doterajší priebeh vyvolal paniku a masový odchod mužov z krajiny. "Nič navyše sa neplánuje. Z ministerstva obrany neprišli žiadne návrhy a v dohľadnej dobe nevidím žiadnu dodatočnú potrebu. Dodnes sa zmobilizovalo 222 000 ľudí z 300 000. Približne do dvoch týždňov budú všetky mobilizačné aktivity ukončené," povedal.
Ďalej informoval, že Rusko neplánuje ďalšie masívne útoky na Ukrajinu a jeho cieľom nie je zničiť Ukrajinu.  Ak by vo februári nespustil útok na Ukrajinu, situácia by podľa neho bola rovnaká, no podmienky pre Rusko by boli horšie. "Takže robíme všetko správne," uviedol. Mohutné ruské raketové útoky zasiahli v pondelok niekoľko ukrajinských miest a vážne poškodili energetickú infraštruktúru. Putin vyhlásil, že išlo o odplatu za teroristické činy Kyjeva vrátane výbuchu, ktorý v sobotu poškodil Kerčský most medzi ruskou pevninou s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym.
Putin pripustil, že spojenci Moskvy sa obávajú eskalácie konfliktu na Ukrajine, no tvrdí, že to neovplyvňuje ich vzájomné vzťahy. "Samozrejme naši partneri sa zaujímajú a obávajú o budúcnosť rusko-ukrajinských vzťahov. To ale nijako neovplyvňuje charakter, kvalitu a hĺbku vzťahov Ruska s týmito krajinami," dodal. "V prípade Nemecka povedal, že Berlín robí chybu, keď v ukrajinskom konflikte stojí na strane Severoatlantickej aliancie," uviedla televízia CNN. "Nemecko sa rozhodlo, že záväzky plynúce z niektorých medzinárodných dohôd, vrátane NATO, majú prednosť pred domácimi záujmami. Som presvedčený, že je to chyba a ich (nemecká) ekonomika a občania trpia. Inak by plynovody Nord Stream neodpisovali. Jedna vetva plynovodu Nord Stream 2 je vo funkčnom stave. Rozhodnutie spustiť ju nepadlo a je nepravdepodobné, že padne, ale to nie je naša vec," povedal Putin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy