Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poslanci strany SaS navrhujú zákon o spolužití pre páry rovnakého pohlavia
Zdielať na

Poslanci strany SaS navrhujú zákon o spolužití pre páry rovnakého pohlavia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V parlamente je aktuálne návrh zákona, ktorý zavádza inštitút partnerského spolužitia. Vďaka nemu by mala LGBTI komunita konečne tie základné práva, po ktorých roky volajú.

Zákon je z dielne SaS, ktorá verí, že po udalosti na Zámockej ulici bude poslancami akceptovaný a prijatý. Do programu by sa už mohol dostať na najbližšej schôdzi. Poslanci György Gyimesi z OĽANO a Erik Tomáš nezaradený pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase, nepodporili registrované partnerstvá na Slovensku. Sú ale za možnosť dedenia či prístupu k zdravotnej dokumentácii pri pároch rovnakého pohlavia. Predseda Hlasu zasa očakáva korektnú rozpravu bez emócií. Boris Kollár je tiež za, ale zdôraznil aj ich červenú čiaru, a to sobáše a adopcie detí ľuďom rovnakého pohlavia.

"Tou nenávistnou rétorikou sme prišli k tomu, že je veľká časť našej spoločnosti, ktorá akoby schvaľuje dokonca aj takýto hrôzostrašný čin. A mne to úprimne ľudsky ubližuje. Ja neviem, čo s tým ešte urobiť. Teraz je v parlamente opäť náš návrh zákona. Písal ho Ondrej Dostál, kde priznávame LGBTI komunite nahliadanie do dokumentácie, dedenie, bezpodielové spoluvlastníctvo. Napríklad v prípade úmrtia, aby mohla byť vyplatená poistka," vyjadrila sa poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková. "Áno, som ochotný podporiť to, aby sa títo ľudia cítili v tejto spoločnosti bezpečnejšie a aby sa cítili ako rovnocenní občania. Som ochotný pomôcť tej komunite v každodennom bežnom živote," uviedol György Gyimesi.

"Mali by sme im to nejakým spôsobom umožniť. To znamená, aby mohli hľadieť do zdravotnej karty, aby mohli vstupovať do rôznych práv. U nás v hnutí Sme rodina máme zelenú kartu. My takéto návrhy nepredkladáme a vždy sa poslanci rozhodujú, ako chcú. Naša červená čiara sú sobáše a adopcie detí rovnakými pármi. Z tohto my neustúpime," povedal predseda parlamentu Boris Kollár. "Toto by mohol byť správny krok k tomu, aby sa postupne táto situácia riešila. Ja mám predstavu, že spolu s kolegami posunieme tento návrh zákona do druhého čítania. A budem si veľmi želať, aby bol parlament schopný slušnej bezemočnej debaty," uviedol predseda strany Hlas Peter Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy