Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
NAŽIVO z pochodu Zostávame v uliciach na pamiatku Matúša a Juraja
Zdielať na

NAŽIVO z pochodu Zostávame v uliciach na pamiatku Matúša a Juraja

BRATISLAVA / V nedeľu, 16.októbra, pokračuje verejnosť v pochode na pamiatku nevinných zavraždených mladých ľudí Matúša a Juraja, ktorí umreli na Zámockej ulici v Bratislave po streľbe 19-ročného extrémistu. Začal sa o 16.00 v Bratislave na Námestí SNP. "Zostaneme v uliciach, až kým nedosiahneme spravodlivosť pre všetkých kvír ľudí,” povedali organizátori a organizátorky. Po príhovoroch sa dav vydá na pochod smerom k parlamentu. Na podujatí prehovoria blízke osoby Juraja a Matúša, historik Ivan Kamenec, bývalá zamestnankyňa Teplárne a tiež kvír, feministické a antifašistické iniciatívy.

Prvý pochod sa konal dva dni po streľbe

V Bratislave sa dva dni po streľbe na Zámockej ulici konal Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI+ komunite. Pochod sa začal na Zámockej ulici pred podnikom Tepláreň, kde sa streľba udiala. Následne sa dav ľudí presunul na Námestie SNP, na ktorom vystúpili viacerí rečníci, vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej.

Ľuďom sa ako prvý prihovoril majiteľ Teplárne Roman Samotný. "Teraz sme mali byť v Teplárni, no stojíme tu a krváca mi srdce. Aj mnohým z vás," povedal v úvode. Zdôraznil, že sa previnili tým, že sa narodili ako LGBTI+ ľudia a sedeli v centre hlavného mesta v 21. storočí.  

"Prepáčte. Mrzí ma, že naša spoločnosť nedokázala ochrániť vašich blízkych. Prepáčte, že niektorí z vás sa na Slovensku nemôžete cítiť bezpečne. Mrzí ma, že ako členovia, ako ľudia z komunity LGBTI sa cítite stále na Slovensku neprijatí. Patríte sem. Ste pre našu spoločnosť hodnotní," povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Na znak úcty zosnulým mladým mužom, ktorí boli zavraždení pri útoku na Zámockej ulici, horela na Bratislavskom hrade pomyselná sviečka. Aj po samotnom pochode ľudia v menších skupinkách stále prichádzali pred podnik, kde zapaľovali sviečky.

Súvisiace články