Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Situácia v slovenskej koalícii: Najprv urážky, potom ospravedlňovanie a teraz tichá domácnosť
Zdielať na

Situácia v slovenskej koalícii: Najprv urážky, potom ospravedlňovanie a teraz tichá domácnosť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Pokánie a ospravedlnenie ministra financií Igora Matoviča berie Richard Sulík s veľkou rezervou. Podľa jeho strany sú dôležitejšie skutky ako slová. Liberáli si chcú počkať na najbližšie dianie aj keď vystúpenie z vlády zatiaľ oznamovať neplánujú. Podľa šéfa parlamentu Borisa Kollára by odchod SaS znamenal skôr či neskôr koniec celej vlády a zbytočné mrhanie síl opozície s referendom. Prezidentka Zuzana Čaputová verejne vyzvala premiéra Eduarda Hegera.

Reakcia SaS bola chladná. Nečudo, keďže posledný zmier trval len jeden deň a vnútrokoaličná bitka pokračovala. "To máte ako v rodine, že dieťaťu viete odpustiť, ale či bude naďalej tie veci robiť ďalej," povedala poslankyňa Anna Zemanová. "To nebude dlho trvať a opäť sa budú napádať," uviedol poslanec Marián Kéry. 

SaS si na ďalší postup počká. Richard Sulík cez týždeň nevylúčil aj to, že to s Matovičom definitívne skončí, hoci podľa prieskumu AKO pre reláciu Na hrane by si koniec vlády priala len necelá štvrtina jeho voličov. "Myslím, že toto teraz nie je otázkou dňa," uviedla Zemanová. Parlamentná politika nepustí a pokiaľ sa Richard Sulík naozaj rozhodne dať premiérovi kopačky, snaha Roberta Fica o predčasné voľby bude zbytočná. "Vieme chvíľku ťahať. To by nemalo dlhé trvanie. Ta vláda by rýchlo skončila," povedal predseda NR SR Boris Kollár. 

Prezidentka v relácii V politike televízie TA3 uznala, že súčasná vláda potrebuje vnútorný reštart. Od premiéra Hegera žiada väčšiu ráznosť na upratovaní vnútorných sporov najmä od konca minulého roka, kedy obyvateľov začalo trápiť zdražovanie a od vlády očakávajú pomoc. "Je to vláda Eduarda Hegera a má neľahkú úlohu, že má zodpovednosť, ale musí to posunúť dopredu," povedala Čaputová. 

"Premiér je dobrý minister zahraničných vecí a nie je lídrom," povedal poslanec Richard Raši. "Teraz je situácia taká, že by už mal buchnúť do stola," uviedol Kollár. A či by pre pokoj v koalícii nemal Heger sa zbaviť oboch ministrov? "Predstaviť si viem všeličo, ale niektoré veci sú až utópiou. V prvom rade by sa mali títo dvaja lídri upratať," povedal Kollár. Predseda parlamentu tiež prezradil, že zajtra by sa mali stretnúť na večeri, tentokrát na účet premiéra.

Súvisiace články