Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Koalícia potrebuje sebareflexiu, uviedla Zuzana Čaputová
Zdielať na

Koalícia potrebuje sebareflexiu, uviedla Zuzana Čaputová

Archívna reportáž

Zuzana Čaputová pred pár dňami oslávila tri roky v kresle prezidentky.

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová sa teraz nerozhoduje, či bude, alebo nebude opätovne kandidovať do funkcie hlavy štátu. Potvrdila, že kríza má dopady a u nej v Prezidentskom paláci sa striedajú rôzne skupiny nespokojných ľudí a prosia ju, aby ľuďom vo vláde dohovorila.

"Je na to ešte čas. Toto rozhodnutie som ešte neurobila a ani sa tým nezaoberám,“ vyhlásila prezidentka v televízii TA3 v relácii V politike. Uviedla, že nechce svoju prácu vykonávať ako kampaň a zdôraznila, že má slúžiť Slovensku. Čaputová doplnila, že jej popularita klesá prirodzene a zaujíma sa, ako ju občania hodnotia. Deficit cíti v zrozumiteľnosti a jasnosti vyjadrení. Vzhľadom na všetky krízy podľa hlavy štátu frustrovaní ľudia nerozmýšľajú, kto za čo môže a aké kompetencie má vláda a prezidentka. Poznamenala, že jej úlohou je vysvetľovať právomoci vlády či prezidentky. Čaputová si priznala chybu, ktorú urobila pri vyznamenaní členov Bielej légie. K otázke, či vníma, že pribúdajú útoky voči nej a že ľudia skandovali aj nadávky voči nej, Čaputová podotkla, že si nerobila porovnanie. Najviac sa jej však dotýkajú klamstvá a neoprávnená kritika, že slúži cudzej moci.

​Čaputová pripravuje podanie na Ústavný súd SR 

O zákone o financovaní voľného času dieťaťa, ktorý je známy ako prorodinný balíček, Čaputová povedala, že pripravuje podanie na Ústavný súd SR a považuje to za otázku najbližších dní. Uviedla, že bude žiadať pozastavenie účinnosti zákona pre prípad, že by ústavný súd nerozhodol do 1. januára 2023. Pripomenula, že pri tomto nenamietala opatrenia, ktoré majú začať platiť od leta. Tie sa týkajú daňového bonusu a prídavkov na deti. Odmietla, že by pri tomto zákone nepostupovala principiálne. Upozornila, že v prípade rezortu financií nerobila žiadnu nadprácu, ak sa zhodnotí počet vrátených zákonov späť do parlamentu.

Prezidentka pripomenula, že spektrum ľudí, s ktorými je minister financií Igor Matovič (OĽaNO) v konflikt,e je ďaleko bohatšie ako len ona, Povedala, že má konštruktívnu spoluprácu s členmi vlády až na Matoviča a ak kritizuje, tak kritizuje zákon a spôsob jeho prijatia. Zdôraznila, že s Matovičom nebojuje na osobnej úrovni a že dvere paláca sú pre neho otvorené. "Ja som vojnovú sekeru nevykopala a ani ju nedržím v ruke,“ podotkla.

Kríza v parlamente má dopad aj na občanov

Hlava štátu si myslí, že koalícia potrebuje sebareflexiu. "Bezpochyby,“ povedala s tým, že si to uvedomujú aj v samotnej koalícii. Ako ďalej uviedla, kríza má dopady a u nej v Prezidentskom paláci sa striedajú rôzne skupiny nespokojných ľudí a prosia ju, aby ľuďom vo vláde dohovorila. Zároveň rozumie aj premiérovi, že má ťažkú pozíciu. Dodala, že zároveň k tomu pribúda neuveriteľné napätie medzi koaličnými partnermi a hrozí rozpad koalície.

Opozícia spustila petičnú akciu na vyhlásenie referenda o predčasných voľbách s dvomi otázkami. Upozornila, že otázky sú na jednom petičnom hárku a že v prípade jednej otázky sa bude musieť spýtať na jej ústavnosť Ústavného súdu SR. Odmietla, že by v minulosti zmarila referendum. Podotkla, že ho zmaril ten, kto otázku napísal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy