Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najvyšší súd v USA zrušil ústavné právo na interrupcie. Do ulíc vychádzajú demonštranti
Zdielať na

Najvyšší súd v USA zrušil ústavné právo na interrupcie. Do ulíc vychádzajú demonštranti

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Do ulíc amerických miest vychádzajú tisíce demonštrantov, potratové kliniky vo svetle nových zákazov rušia naplánované termíny, tehotné ženy rýchlo hľadajú alternatívnu starostlivosť a na súdoch sa začína nové kolo sporov.

Najvyšší súd v piatok, 24. júna, svojím rozhodnutím zrušil ústavné právo na interrupcie a umožnil jednotlivým štátom tieto zákroky zakazovať. Manifestácie sa nezaobišli bez výtržností ľudí. Naprieč USA sa po publikácii verdiktu začali ukazovať dôsledky zásahu najvyššieho súdu, ktorá podľa kritikov ohrozuje aj ďalšie práva Američanov vybojované na súdnom poli v posledných dekádach. 

V dôsledku verdiktu môžu americkí zákonodarcovia prístup k potratom ľubovoľne regulovať. Niekoľko štátov kontrolovaných Republikánskou stranou interrupcie ihneď zakázalo a očakáva sa, počet štátov zakazujúcich či obmedzujúcich možnosť žien ukončiť tehotenstvo čoskoro presiahne 20. Ak v týchto štátoch ešte fungovali kliniky poskytujúce súvisiacu starostlivosť, rýchlo sa to mení. 

Ženy, ktoré chcú ukončiť tehotenstvo, ale žijú v štátoch, kde potratové kliniky miznú, teraz rýchlo vyhľadávajú starostlivosť v iných štátoch alebo hľadajú iné možnosti. Taktiež stúpol dopyt po tabletkách, ktoré vyvolávajú potrat. Pred budovou najvyššieho súdu vo Washingtone aj v sobotu, 25. júna, pokračovali protesty proti zmene ústavného poriadku, ktorý platil takmer 50 rokov a ktorý podľa prieskumov podporovala väčšina Američanov. Časť americkej verejnosti piatkový verdikt víta, pričom zdôrazňuje práva nenarodených detí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy