Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ďalšia zažehnaná koaličná kríza
Zdielať na

Ďalšia zažehnaná koaličná kríza

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dohryzená, ale funguje. Takto Igor Matovič zhodnotil koalíciu, ktorá čelí jednej kríze za druhou. Napriek verejným odkazom strane SaS sa rokovanie parlamentu zaobišlo bez drámy a všetci aktéri sa tvária, že doma je opäť všetko v poriadku. Dokonca sa črtá dohoda na dôchodkovej reforme.

"Konštatujem, že NRSR sa uzniesla, že tento návrh posúva do 2. čítania," oznámil Boris Kollár.  Po ostrých slovách a vyhrážkach posledných dní to vyzerá tak, že je opäť raz po koaličnej kríze. Poslanci dokonca posunuli do druhého čítania dôchodkovú reformu. 

A to ústavnou väčšinou aj s podporou SaS, ktorá je dlhodobo proti rodičovskému bonusu - teda opatreniu, ktorým by si dôchodcovia prilepšili takpovediac z platov svojich detí. Už teraz však avizujú, že budú mať k zákonu pripomienky a nie sú sami. "Chceme, aby to bola naozajstná reforma, lebo to, čo máme teraz v parlamente, je, žiaľbohu, iba taký švindel," vyjadril sa poslanec Peter Cmorej. "Aby sa dotkla aj rodičov, ktorí sa starajú o zdravotne znevýhodnené deti," reagovala ministerka Veronika Remišová. "Som pripravený, že pred druhým čítaním a v druhom čítaní budeme ešte robiť kompromisy tak, aby sme zlaďovali stanoviská všetkých koaličných partnerov," povedal minister Milan Krajniak. Opozícia to považuje za diskriminačné. "Je diskriminačný, pretože nedotýka sa dôchodcov, ktorí deti nemohli mať alebo ich prežili," konštatoval Peter Pellegrini. 

Koaličné rokovania budú pokračovať aj dnes. Stále totiž nie je schválený protiiflačný balíček a už zajtra má byť na vláde. Opatrenia majú jednorázovo pomôcť rodinám s deťmi, dôchodcom a ľuďom v hmotnej núdzi. Zároveň rátajú aj s oveľa vyššími trvalými rodinnými dávkami, ktoré štát výjdu na stámilióny eur. Peniaze na to chce minister financií získať od stovky najbohatších firiem cez vyššie dane a práve to SaS odmieta. "Sme k dohode oveľa bližšie, ako sme boli o tomto čase včera," povedal Krajniak. "Povedzme, že sme o 2 kroky bližšie ako sme včera boli 10 krokov ďaleko," uviedol Igor Matovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy