Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Láska spoza mreží? Dozorkyňa utiekla spolu s väzňom
Zdielať na

Láska spoza mreží? Dozorkyňa utiekla spolu s väzňom

ALABAMA / Polícia v americkom štáte Indiana v pondelok po naháňačke chytila väzňa Caseyho Whitea, ktorý utiekol pred desiatimi dňami spoločne s jednou z dozorkýň z väznice v Alabame.

Členka väzenskej ostrahy Vicky White, ktorú nespája s hľadaným väzňom rodinná príslušnosť, sa po dolapení dvojice zastrelila, informovali tamojšie úrady. White bol stíhaný za vraždu a polícia ho označovala za extrémne nebezpečného. Stále nie je celkom jasné, prečo sa dlhoročná dozorkyňa rozhodla s väzňom utiecť, podľa vyšetrovateľov spolu zrejme udržovali romantický vzťah.

Dozorkyňa Vicky White podľa vyjadrenia miestneho koronera zomrela v nemocnici na strelné zranenia, ktoré si sama spôsobila pri policajnej naháňačke. Celá aféra vypukla 29. apríla, kedy dozorkyňa vyzdvihla Whitea z jeho cely a povedala ostatným, že ho vedie na psychologické vyšetrenie. Namiesto toho obaja utiekli. Polícia čoskoro vyhlásila celoštátne pátranie a varovala občanov, aby sa nesnažili Whitea sami zadržať.

Útek bol dopredu naplánovaný

Vicky White bola dlhoročnou zamestnankyňou väznice a v deň úteku bola posledný deň v práci pred odchodom do dôchodku. Nedávno predala svoj dom a kolegom hovorila, že by chcela stráviť viac času na pláži. "Ten útek bol očividne dobre naplánovaný a vypočítaný. Mali veľa zdrojov, mali hotovosť, mali autá," povedal Rick Singleton, šerif okresu Lauderdale v Alabame, odkiaľ dvojica utiekla. "Skončil tým veľmi dlhý, stresujúci a náročný týždeň a pol," dodala k pondelkovému zákroku polícia v Indiane. Auto, v ktorom utečenci odišli, sa našlo neskôr v štáte Tennessee. Stopa pri ňom vychladla. V nedeľu dostala polícia tip na človeka podobného Whiteovi videného v umývačke áut v meste Evansville v štáte Indiana.

Deň nato sa ich podarilo identifikovať neďaleko tamojšej policajnej stanice. Keď k nim policajti pristúpili, začali utekať. Polícia pri naháňačke do ich automobilu narazila, čím spôsobila ľahšie zranenie utečenému väzňovi. Dozorkyňa sa podľa miestneho šerifa Davea Weddinga pri incidente sama postrelila a spôsobila si vážnejšie poranenie. Koroner potom potvrdil jej úmrtie. Smrť dozorkyne podľa agentúry AP ešte prehlbuje nejasnosti ohľadom celého prípadu, polícia totiž dúfala, že sa od dozorkyne dozvie viac informácií o priebehu úteku a motíve činu.

Dozorkyňa svojich blízkych prekvapila

Blízki i spolupracovníci Vicky White médiám povedali, že ich krok veľmi prekvapil. "Zveril by som Vicky svoj život," povedal prokurátor okresu Lauderdale v Alabame Chris Connolly. "Keď sme od väznice niečo potrebovali, tak ona bola naša spojka, spoľahlivý zamestnanec. Preto je to tak šokujúce," dodal.

White bol v septembri roku 2020 obvinený z vraždy. V tom čase si už odsluhoval 75-ročný trest za mrežami za predchádzajúce zločiny, vrátane vlámania, krádeže auta či úteku pred políciou. Za vraždu mu v Alabame mu hrozil až trest smrti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy