Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Šéfka Európskej komisie a náš premiér odcestujú do Kyjeva, kde sa majú stretnúť s prezidentom Zelenským
Zdielať na

Šéfka Európskej komisie a náš premiér odcestujú do Kyjeva, kde sa majú stretnúť s prezidentom Zelenským

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Eduard Heger prekvapil svojim vyhlásením. Spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen odcestuje do Kyjeva. Vláda sa rozhoduje, ako Ukrajine pomôcť. Česko poslalo tanky a nás Ukrajinci žiadajú o opravu ich poškodenej techniky.

​Premiér prekvapil vyhlásením, keď novinárom oznámil, že svoju druhú šancu navštíviť Kyjev využije. "7. apríla odcestujem do Kyjeva na návštevu prezidenta Zelenského spolu s predsedníčkou Európskej komisie," povedal Heger. Prvú cestu do Kyjeva so slovinským, českým a poľským premiérom, premiér odmietol na odporúčanie našich bezpečnostných zložiek. "Teraz cestu považujeme za bezpečnejšiu. Ja to nekomentujem, lebo je to jeho rozhodnutie," povedal minister obrany Jaroslav Naď. "Myslím si, že je to správne," uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Premiér sa tak rozhodol v čase, keď sa ruské vojská stiahli z kyjevskej oblasti a tá sa stáva bezpečnejšou, napriek tomu skaza po ruských vojskách desí svet.

"Rusko nielen v politickom svete ale aj voči obetiam nemá žiadne zábrany. Sú to veci, ktoré nesmú byť bez odozvy a musia sa vyšetriť," uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Česko poslalo Ukrajine tanky a bojové vozidlá. Slovensko takúto pomoc neposkytne. "My takéto zásoby nemáme, číže to nie je možné," povedal Naď. 

Slovensko Ukrajine pomôže inak - opravou vojenskej techniky. Ukrajina nás a Česko požiadala o opravu ich poškodenej vojenskej techniky, o tejto možnosti sa rokuje, pretože musí ísť so spoluprácu so súkromným sektorom. "Zatiaľ to nie definitívne dohodnuté, ale pracujeme na tom," uviedol Naď. Vláda pošle ukrajinským farmárom osiva a hnojiva, ich zásoby na založenie úrody sú totiž v časti krajiny odkiaľ ich nevedia doviezť. Pomáhajú aj zdravotníci. "Zatiaľ sme ošetrili 1 403 pacientov z Ukrajiny, z toho 657 dospelých a 746 detí," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. V nemocnica mame 64 ukrajinských pacientov. 27 z nich sú deti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy