Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V4 sa zastane Česka. Spoločnú deklaráciu inicioval šéf rezortu diplomacie Korčok
Zdielať na

V4 sa zastane Česka. Spoločnú deklaráciu inicioval šéf rezortu diplomacie Korčok

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok ráno kontaktoval predsedníctvo Vyšehradskej štvorky a navrhol, aby prijalo podpornú deklaráciu Českej republike. Korčok to povedal na tlačovej konferencii. Doplnil, že jeho návrh bol prijatý a v tejto chvíli sa finalizuje text podpornej deklarácie ministrov zahraničných vecí V4 pre ČR. Šéf rezortu diplomacie taktiež informoval o záveroch rokovaní ministrov zahraničných vecí EÚ.

"Dnes ráno som kontaktoval predsedníctvo V4 a navrhol som, aby podpornú deklaráciu prijali ministri zahraničných vecí V4. Po celodennej výmene názorov, ktorú sme mali bol môj návrh prijatý a v tejto chvíli sa finalizuje text takejto deklarácie," informoval minister zahraničných vecí po stretnutí lídrov diplomacie EÚ. Stanovisko má byť podľa Korčoka krátke a jednoznačné a našlo jednoznačnú podporu V4, čo považuje za možnosť ako zviditeľniť zoskupenie v dobrom svetle ako "pozitívny príklad V4". Na online stretnutí mala vyjadriť "veľká skupina" členských štátov EÚ podporu Česku.

​Korčok nechcel zverejniť viac informácií nakoľko podľa neho takáto kompetencia padá "výsostne Českej republike".  To, či sa spustí vlna vyhosťovaní členov Ruskej ambasády je zatiaľ otázne. 

Na tlačovej konferencií taktiež padla otázka týkajúca sa možného výskytu útočnikov zo Salisbury na Slovensku. "K tejto veci sa nebudem vyjadrovať,"  zareagoval šéf diplomacie. Zároveň dodal, že jednotky tejto skupiny sa na našom území nenachádzali.

Dôsledkom aktuálnych udalostí je aj to, že sa prakticky skončili debaty o prípadnom záujme Česka o vakcínu Sputnik V. Slovensko má v tejto otázke stále dvere pootvorené.

"Predpokladám, že stále máme dočinenia s vakcínou, ktorá má liečiť, a nie s vakcínou, ktorá má mať iné účinky. čiže sled krokov je taký, že je to na stole ministra zdravotníctva," vyhlásil Korčok.

"Čakáme na uzavretie analyzovania danej zmluvy, preto na základe platných zmluvných podmienok v tejto chvíli bližšie informácie k téme povedať nemôžeme," konštatovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

​Predseda vlády Eduard Heger zvolal na utorok na 13:00 hodinu Bezpečnostnú radu SR, hlavnú úlohu podľa Korčoka budú mať slovenské tajné služby, ktoré budú informovať o pôsobení Ruska na Slovensku. "Bude to taká prvá výmena názorov na to, kde v tejto veci, pokiaľ ide o prípadnú odpoveď stojí Slovenská republika," skonštatoval minister zahraničných vecí. Českí novinári na tlačovej besede otvorili otázku využívania Sputnika V na Slovensku. Šéf diplomacie zdôraznil, že táto vec je v rukách ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy