Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister Krajniak plánuje podporiť malých podnikateľov, pomôcť chce s fixnými nákladmi
Zdielať na

Minister Krajniak plánuje podporiť malých podnikateľov, pomôcť chce s fixnými nákladmi

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V situácii, keď sa vo veľkom testuje, všetci sa boja britskej mutácie koronavírusu a čakajú na vakcínu, si naši vládni predstavitelia už netrúfajú hovoriť o termínoch, kedy sa začnú uvoľňovať opatrenia. Opozícia, ale aj koalícia sa zhodli, že práve preto treba vynaložiť ešte viac zdrojov na pomoc vo viacerých odvetviach. A kým jedni sa dohadujú, druhí ledva prežívajú.

"Ja tu ľudí nebudem bulikať a hovoriť, že vtedy alebo vtedy to bude, keď vám to neviem garantovať svojou hlavou." Hovorí minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) o aktuálnych prognózach uvoľňovania opatrení, ktoré vrátia ľuďom prácu a deťom školy. Podľa vlastných slov len z jeho rezortu už išla na pomoc vyše miliarda eur, no nebude to práve pre neisté časy stačiť.

Najnovšie oznámil, že sa opätovné odkladajú sociálne odvody a je načase sa viac zamerať na konkrétny segment. "My dokážeme udržať tú veľkú výrobu, to sa nám už osvedčilo a teraz musíme oveľa silnejšie podporiť tých, ktorí sú malí, pretože tí majú najväčší problém. Efektívnejšie je ísť po fixných nákladoch, to sú nájmy elektrina a ďalšie veci. o tom budem presviedčať kolegov vo vláde, aby sme to čo najrýchlejšie urobili," uviedol ešte minulý štvrtok v politickej diskusnej relácii Na hrane Krajniak. 

Paradoxne Krajniak hovorí o skupine ľudí, ktorý už mesiace volá najviac o pomoc. Malých podnikateľov, samostatne zárobkovo činné osoby, kultúrnikov, reštauratérov a podobne aktuálne opatrenia ako čiastočné náhrady mzdy či neúspešné preplácanie nájmov, z najhoršieho zrejme nevytiahnu.

Pritom obdobný nápad vraj prišiel už na jeseň."Ja som napríklad na vládu došiel dvakrát s návrhom zákona o univerzálnom odškodení. Dvakrát tento návrh neprešiel. Sa nebudem hneď pri prvom hlasovaní, keď som prehlasovaný, hádzať o zem," uviedol ešte koncom januára v roku 2020 minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). 

"Pomoc musí byť rýchla a nie, že ako vy budete naprávať, kým oni skrachujú," vyjadril sa poslanec Juraj Blanár (Smer-SD). Podľa expremiéra Petra Pellegriniho (Hlas-SD) treba myslieť aj na tých, ktorí sú nútení ostať doma."Navhrli sme zvýšiť pandemickú OČR pre všetkých rodičov, pretože tí rodičia trpia. Vy keď budete ako matka tri mesiace s dieťaťom doma, vy dostane polku svojho platu možno," reagoval Pellegrini. 

Videli ste už poslednú časť relácie Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy