Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jednou nohou v blackoute. Čistú energiu z obnoviteľných zdrojov zachraňujú tie tradičné
Zdielať na

Jednou nohou v blackoute. Čistú energiu z obnoviteľných zdrojov zachraňujú tie tradičné

SLOVENSKO / Začiatkom roka sa Európa len o vlások vyhla blackoutu. Totálny výpadok dodávok elektriny mohol mať vážne následky a ohroziť nielen ekonomiku, ale aj životy ľudí. Situáciu však nezachránili čisté zdroje energie, ale tie tradičné, bez ktorých by na starom kontinente mohol nastať kolaps.

Viac ako polovicu elektrickej energie v Európe produkujú obnoviteľné zdroje. Samé o sebe by však nedokázali ustáť rozpojenie prenosovej sústavy na Balkáne, čo vystrašilo nielen energetikov vo viacerých štátoch. “Nebola by mobilná sieť, chýbal by internet, vôbec by bolo problém tankovať, bol by problém s dodávkou tepla, teplej vody," upozornil analytik portálu Energie pre Vás Jozef Badida. 

Nebyť zapojenia zdrojov z atómových a plynových elektrární, na Slovensku a v časti Európy by to vyzeralo tak, akoby niekto z ničoho nič vypol poistky. Dni uhlia sú spočítané, no v mnohých krajinách sú na čiernej listine i jadro a plyn. Posledné udalosti však naznačili, že s ich výmenou sa netreba príliš ponáhľať.

"Ukazuje sa, že v obdobných situáciách sú obnoviteľné zdroje mäkké a ľahko zraniteľné," zhodnotil hovorca SEPS Norbert Deák. “Môže dochádzať k výpadkom a vtedy to môžu zachraňovať klasické zdroje, ktoré sú stabilné," vyjadril sa výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský. 

Počet núdzových zásahov dramaticky narastá a z desiatok sa, postupným pridávaním čistých energií, stávajú stovky. Ciele Bruselu sú však jasné. “Do roku 2050 chceme byť uhlíkovo neutrálnou ekonomikou," vyhlásil eurokomisár Maroš Šefčovič. 

Čisté energie sú síce naša budúcnosť, netreba však zabúdať ani na súčasnosť a ich slabšie stránky. “Majú svoj potenciál, pre ekológiu sú určite dobré, avšak si treba uvedomiť, že viac nestabilných zdrojov pre ekológiu znamená aj rozkývanie siete," vysvetlil Badida. "Dôležité je to, aby pri masívnom rozvoji obnoviteľných zdrojov došlo aj k primeranému rozvoju záložných systémov schopných poskytnúť výkonovú rezervu v krízových situáciách," doplnil Deák. 

Dočasným ekologicky a aktuálne aj ekonomicky výhodným riešením sú práve paroplynové elektrárne. “Tie sú veľmi flexibilné a v sekundách dokážu doplniť ten výkon, ktorý chýba," potvrdil Badida. “Naďalej majú dôležitú vyvažujúcu úlohu v elektrizačnej sústave," dodal Kvasňovský. 

Z hľadiska energetickej bezpečnosti tak netreba zabúdať ani na starú dobrú klasiku. “Bude sa, samozrejme, hľadať najvhodnejšia kombinácia aj so stálymi zdrojmi energie, ktoré majú čo najnižšiu uhlíkovú stopu," uzavrel Šefčovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy