Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Premiér Igor Matovič opäť odkazuje iným. Prezidentke, aby si prečítala svoje kompetencie a analytikom, že sa mýlia
Zdielať na

Premiér Igor Matovič opäť odkazuje iným. Prezidentke, aby si prečítala svoje kompetencie a analytikom, že sa mýlia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Igor Matovič opäť rozdával verejné odkazy na všetky strany. Ušlo sa dátovým analytikom, či prezidentke, ale aj ministrovi hospodárstva. Zároveň sa zastal Daniela Lipšica. Všetko sa to udialo po zhodnotení celoplošného skríningu obyvateľstva.

"Bol by som veľmi rád, aby sme teraz odložili politikárčenie bokom." Túto vetu premiér počas tlačovej besedy v obmenách niekoľkokrát zopakoval. Sám pritom kritizoval viacerých ľudí. Začal analytikmi. 

Združenie Dáta bez pátosu pred dvoma týždňami žiadalo posilniť počet MOMiek a tiež, aby sa plošný skríning robil tam, kde je najviac pozitívnych. Vychádzali z vtedy aktuálnych výsledkov PCR testov. Po dvoch týždňoch celoslovenské testovanie ukázalo rozdielne výsledky, pričom vychádzalo z antigenových testov. Podľa premiéra je to dôkaz, že sa analytici mýlili.

"Chcem aj tých pánov, myslím, že pán Bošnák sa volá z toho Dáta bez pátosu. Aby to nebrali teraz akože z mojej strany, teraz, že si užívam. Nie. Keď raz hovoríme, že Dáta bez pátosu, toto sú dáta bez pátosu a patrilo by sa myslím, že aj možno z ich strany povedať, že áno, prehnali sme to, huckali sme ľudí proti plošnému skríningu, nemali sme pravdu," povedal premiér Matovič. Dátoví analytici premiérove útoky odmietli komentovať. "Ťažko sa vlastne vyjadrovať k tomu, keď na jednej strane vám stojí dátový odborník a na druhej strane stojí politik," reagovala politologička Viera Žúborová. Lenže premiér stihol takpovediac naložiť aj prezidentke.

Išlo o jej nedávne odporúčanie, aby riadenie pandémie prenechal niekomu inému: "Pani prezidentka by si mohla prečítať svoje ústavné kompetencie v prvom rade. Myslím si, že takéto odporúčania medzi ústavnými kompetenciami nie sú." Prezidentský palác na tieto slová odmietol reagovať. Politologička len krúti hlavou a tvrdí, že prezidentka premiérovi odporúčať môže. V niektorých situáciách sa to od nej dokonca vyžaduje. "Pán premiér iba využíva to, že ľudia nepoznajú právomoci nie len prezidenta, ale aj inštitúty tých formálnych právomocí a neformálnych," vysvetlila politologička. 

Ku koronakríze sa zamotala aj téma okolo bezpečnostnej previerky Daniela Lipšica. Keďže ako kandidát na špeciálneho prokurátora o ňu požiadať nemohol, urobil to zaňho minister práce. Premiér to neberie ako kľučkovanie či zvýhodnenie voči ostatným kandidátom. Vynašli sa a hotovo. "Tým, že požiadal minister práce a sociálnych vecí, ja na tom nevidím nejaký zásadný problém." Politologička zopakovala: "opäť sa snaží rozdeliť ľudí do našich ľudí a tých ostatných, kedy tí naši ľudia sú tí, ktorí viac - menej držia za mnou a snažia sa neútočiť na moje názory." 

Zatiaľ čo premiér rieši politiku, realita sa ukazuje v slovenských nemocniciach. Tie kolabujú pod náporom ďalších a ďalších pacientov. "Môžete mi pripisovať týchto 4 000 obetí. Ja si ich beriem na svoje ramená, ale hovorím celú pravdu aká je," vyhlásil premiér.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy