Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Návrh na posilnenie personálnych kapacít pri testovaní na koronavírus prerokuje parlament zrýchlene
Zdielať na

Návrh na posilnenie personálnych kapacít pri testovaní na koronavírus prerokuje parlament zrýchlene

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Národná rada SR totiž schválila návrh vlády, aby sa poslanci návrhom novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia zaoberali v skrátenom legislatívnom konaní. Pomáhať pri testovaní budú môcť študenti dennej formy štúdia pôrodnej asistencie, ktorí absolvovali najmenej dva semestre.

Odoberať vzorky a vyhodnocovať testy budú taktiež môcť študenti odboru laboratórne vyšetrovacie metódy v zdravotníctve v dennej forme štúdia, ktorí absolvovali rovnako najmenej dva semestre, či študenti doktorského programu v odbore zubné lekárstvo, ktorí absolvovali minimálne osem semestrov.

Novelou sa rozširuje definícia zdravotníckeho pracovníka aj o žiakov druhého alebo tretieho ročníka na strednej zdravotníckej škole v odbore diplomovaná všeobecná sestra. Dohliadajúcim zdravotníkom môže byť pritom iba lekár, zubný lekár, zdravotnícky záchranár, sestra alebo praktická sestra.

Novela reaguje aj na potrebu systematicky vytvárať podmienky a priestor pre geograficky aj cenovo prístupné testovanie osôb na zistenie ochorenia COVID-19. Cieľom organizačného mechanizmu je rýchla diagnostika a identifikácia osôb potenciálne šíriacich nákazlivé ochorenie. Zároveň sa tým predchádza aj škodám, ktoré by hrozili pri markantnom zhoršení epidemiologickej situácie.

Organizácia miest slúžiacich verejnosti na toto testovanie bude po novom v kompetencii ministerstva zdravotníctva a ministerstva vnútra. "Tým sa zabezpečí organizácia týchto miest na území Slovenskej republiky a aj testovanie osôb prekračujúcich hranice Slovenskej republiky. Samotná realizácia bude prebiehať prostredníctvom uzatvárania zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a predpokladá sa aj spolupráca so Slovenským Červeným krížom," uviedlo v materiáli ministerstvo zdravotníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy