Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európska komisia si posvieti na Slovensko ako právny štát. V hre sú eurofondy
Zdielať na

Európska komisia si posvieti na Slovensko ako právny štát. V hre sú eurofondy

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Európska komisia začala ostro sledovať členské krajiny, či dodržiavajú princípy právneho štátu. A podľa nej budeme veľmi prekvapení, keď sa postupne začnú zverejňovať správy o jednotlivých členských krajinách. Maďarsko a Poľsko sú vraj iba špičkou ľadovca. Ak nezastavíme podkopávanie demokracie a súdnictva včas, nebude cesty späť.

Európska komisia, ako aj europoslanci zhodne tvrdia, že máme jedinečnú príležitosť ako požadovať naviazanie čerpania európskych peňazí na dodržiavanie princípov demokracie. "Teraz máme naozaj poslednú šancu naviazať tie peniaze na dodržiavanie právneho štátu, lebo sa bavíme o 1,2 bilióna eurách. Teraz sú tie peniaze oveľa väčšie a v najbližších týždňoch ich musíme schváliť," vyjadril sa europoslanec Michal Šimečka. Top témou v celej Únii je totiž plán obnovy za miliardy eur. Práve teraz členským krajinám mimoriadne záleží na tom, aby sa dostali k eurofondom. A hodnotiť sa bude aj Slovensko. 

Podľa bývalej premiérky je čo zlepšovať. ​"Dôvera v justíciu, situácia na prokuratúre, donedávna situácia na polícii, takže áno, tlačíme pred sebou ťažké zadanie oživiť dôveru a postaviť na nohy základné piliere toho, čomu hovoríme právny štát," povedala bývalá premiérka Iveta Radičová. Podľa ministerky spravodlivosti sa však Slovensko nemusí obávať, že by sme to nezvládli. Aj keby sa eurofondy na túto podmienku naviazali, prekážkou čerpaniu tom nebude. "Ja si nemyslím, že by sme robili niečo na čo by sme upozorňovali, že je v rozpore s princípmi právneho štátu," poznamenala ministerka Mária Kolíková. 

Situácia v Maďarsku a v Poľsku je vraj iba špičkou ľadovca, o ktorých sa v súčasnosti hovorí. Európska komisia plánuje najbližšie mesiace zverejňovať podrobné správy o všetkých členských krajinách. "Takýto mechanizmus prinúti ľudí, aby keď pôjdu k voľbám ešte opatrnejšie narábali so svojim voličským hlasom a naozaj si uvedomili konzekvencie toho, ak budú podporovať vlády, alebo politické strany, ktoré sa odkláňajú od demokratických princípov," uzavrela europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy