Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Boris Kollár musí ísť dole. Je to hanba Slovenskej republiky, hovorí Fico o kontroverznom obchode
Zdielať na

Boris Kollár musí ísť dole. Je to hanba Slovenskej republiky, hovorí Fico o kontroverznom obchode

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda Smeru - sociálnej demokracie (Smer-SD) Robert Fico chce pre kauzu Tipos odvolať Borisa Kollára (Sme rodina) z funkcie predsedu Národnej rady SR (NR SR). Povedal to v pondelok na tlačovej konferencii v centrále strany v Bratislave.

Robert Fico zároveň vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, mimovládnu organizáciu Transparency International Slovensko (TIS) a Nadáciu Zastavme korupciu, aby k tejto veci zaujali patričný postoj. „Je nemysliteľné, aby bol vo funkcii predsedu parlamentu človek, ktorý je známou ,mafiánskou podržtaškou´. Na predsedníctve Smeru-SD preto navrhnem, aby sme začali zbierať podpisy na jeho odvolanie z funkcie," priblížil Fico.

​Predseda politickej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker v sobotu 8. augusta informoval, že štátna lotériová spoločnosť Tipos podpísala s Fun rádiom zmluvu o reklamnej spolupráci na sumu 240-tisíc eur. Zmluva garantuje, že Fun rádio dostane uvedenú sumu do konca roka, prípadne kým neodvysiela reklamné spoty v uvedenej hodnote.

Vlastníkom Fun rádia je súčasný predseda NR SR Boris Kollár. Podľa jeho slov ide zo strany Druckera o populizmus a zmluva medzi Tiposom a Fun rádiom nie je na sumu 240-tisíc eur. Obvinenia odmietli aj Tipos a Fun rádio.

Smer chce na najbližšej parlamentnej schôdzi rokovať o VSE 

Robert Fico navrhne do programu najbližšej parlamentnej schôdze bod k aktuálnej situácii vo Východoslovenských elektrárňach (VSE). Povedal to v pondelok na tlačovej konferencii v centrále strany v Bratislave. Predseda Národnej rady SR (NR SR) by mal ešte dnes informovať, či zvolá rokovanie pléna k vetovaným zákonom od prezidentky Zuzany Čaputovej na stredu 12. augusta, alebo na pôvodne avizovaný termín 1. septembra. Šéfovia poslaneckých klubov koaličných strán potvrdili, že majú dostatok poslancov na zvolanie schôdze.

Minister hospodárstva Richard Sulík (OĽaNO) verejnosť 31. júla informoval, že pološtátne energetické monopoly ZSE a VSE sa spoja. Štát si totiž neuplatní predkupné právo na podiel vo VSE, za čo by mal podľa Sulíka dostať 35 miliónov eur. „Situácia vo VSE je totálna zrada. Využijeme najbližšiu schôdzu, aby sme o tejto téme rokovali aj na pôde parlamentu a taktiež predostreli naše námietky k spomínaným zákonom," avizoval Fico.

Opozícia žiada zastaviť predaj 49 percent akcií Východoslovenskej energetiky. Zároveň vyzýva ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby zverejnil analýzu, na základe ktorej sa rozhodol neuplatniť predkupné právo štátu.

Bližšie už povie Peter Petrus: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy