Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tragédia v českom Bohumíne: Požiar mal muž zapáliť úmyselne, polícia ho obvinila z vraždy
Zdielať na

Tragédia v českom Bohumíne: Požiar mal muž zapáliť úmyselne, polícia ho obvinila z vraždy

BOHUMÍN / Polícia v pondelok obvinila z vraždy a všeobecného ohrozenia 54-ročného muža, ktorého ešte v sobotu zadržali v súvislosti s požiarom domu v Bohumíne. ČTK to potvrdil dohliadajúci prokurátor Michal Król. Muž mal podľa obvinenia byt zapáliť úmyselne. Pri následnom požiari zomrelo jedenásť ľudí, z toho tri deti.

Na súde môže obvinený muž, ktorý je teraz v nemocnici, dostať aj doživotie. "Môžem potvrdiť, že polícia vydala uznesenie o začatí trestného stíhania. Teraz budem rozhodovať o tom, či a kedy podám návrh na vzatie obvineného do väzby," povedal Król. Dodal, že rozhodnutie padne v okamihu, keď preštuduje spis, na ktorý teraz čaká.

​Motívom podpaľačského útoku boli podľa dostupných informácií rodinné spory. Obvinený bol údajne príbuzný niekoľkých obetí. K motívu sa žalobca zatiaľ vyjadrovať nechcel. Nekomentoval ani to, či sa obvinený pri výsluchu polícii opäť priznal. "Všetko je obsahom spisu, ktorý teraz ešte nemám k dispozícii," uviedol.

Dodal, že policajti muža obvinili z vraždy a všeobecného ohrozenia. Právna kvalifikácia je v oboch prípadoch zvolená podľa najprísnejších odsekov. Na súde tak obvinený môže dostať výnimočný trest vrátane doživotia.

V jedenástom poschodí bohumínského panelového domu začalo horieť v sobotu popoludní. V postihnutom byte sa konala oslava narodenín. Tej sa zúčastnil aj podpaľač.

Experti u bytu našli stopy po horľavinách. Aj preto sa s najväčšou pravdepodobnosťou požiar tak rýchlo rozšíril. Šesť obetí uhorelo v byte, päť ľudí zomrelo po vyskočení z okna.

Hasiči zasahovali v noci z piatka na sobotu aj v Zemianskych Kostoľanoch. V miestnom domove dôchodcov totiž vypukol požiar. Bližšie informácie má Katka Kováčiková: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy