Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Okresné úrady majú nových prednostov. Ide o stranícke nominácie
Zdielať na

Okresné úrady majú nových prednostov. Ide o stranícke nominácie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / 53 zo 702 okresných úradov už má nových šéfov. Obyčajní ľudia priznávajú, že ide o ich stranícke nominácie, hoci práve za tento postup v minulosti práve oni kritizovali bývalú vládu. Vymeniť sa chystajú všetkých prednostov.

"Ak sú schopní a jedni z tých lepších na tom danom úrade, že môžu postupovať ďalej," takto ohlasoval obmenu prednostov premiér Matovič, ktorý si nádejných kandidátov nechal preveriť aj internetovou výzvou na ich lustráciu. Sitom prešlo 53 kandidátov zo 70-ich, ktorých schválila vláda. Matovič zmeny odôvodňoval profesionalizáciou štátnych úradov a ich odpolitizovaním, ktoré chcú Obyčajní ľudia dosiahnuť práve politickými nomináciami. Sľubujú, že takto budú dosadení len prednostovia a nie úradníci pod ním.

"Boli nominovaní ľudia na základe len nejakej straníckej príslušnosti alebo rodinnej príslušnosti. My sme urobili naozaj niečo, čo v histórii Slovenskej republiky tu nikdy nebolo. Zapojili sme verejnosť v maximálnej možnej viere," myslí si minister vnútra Roman Mikulec. "Pod tým je tá čiara, medzi politikou a odbornosťou a všetci zamestnanci a ďalší úradníci, ktorí na tých okresných úradoch budú pôsobiť, urobíme všetko preto, aby boli špičkoví štátni zamestnanci," hovorí poslanec za OĽaNO Michal Šipoš.

"Naďalej trváme, že by malo byť transparentné výberové konanie. Z tých informácií, ktoré sa k nám dostali, nie viacerí z tých kandidátov, ktorí sa tam dostali sú spôsobilí vykonávať túto funkciu, že možno aj čas ukáže, že to bola chyba," povedala poslankyňa Za ľudí Jana Žitňanská.

"Je to ich zodpovednosť, čiže k tej forme výberu je taká svojská, to treba povedať. Ale pri hnutí OĽaNO to človeka až tak neprekvapí," myslí si poslanec SaS Ondrej Dostál. Poslanci opozície Obyčajným ľuďom vyčítajú to, že to boli práve oni, kto pred voľbami hovoril o transparentných výberových konaniach a o tom, že do štátnych úradov nemajú byť ľudia nominovaní po straníckej línii.

"Dnes vidíme úplne inú realitu. Majú politické nominácie na prednostov. My sme to nespochybňovali, pretože sme ich mali, ale oni ich vtedy spochybňovali," hovorí poslanec za Smer Juraj Blanár. "Tie politické nominácie boli robené aj doteraz. Akurát strana OĽaNO deklarovala, že bude robiť výberové konania transparentne," dodáva poslanec Richard Raši zo Smeru. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy