Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Parlament schválil zmeny pri voľbe a odvolávaní generálneho prokurátora
Zdielať na

Parlament schválil zmeny pri voľbe a odvolávaní generálneho prokurátora

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga v stredu objasnil novú podmienku pre prijatie na post generálneho prokurátora. Ten, kto chce kandidovať na túto funkciu, nemôže posledné dva roky vykonávať žiadnu politickú funkciu.Tento zákon napokon prešiel, a teda sa dostal do platnosti.

"V súvislosti s odvolávaním generálneho prokurátora sme pridali možnosť prezidenta republiky požiadať si o stanovisko Rady prokurátorov," uviedol Šeliga. 

Vzhľadom na aktuálnu situáciu na Špeciálnej prokuratúre sa dohodli, že pridali a upravili nový spôsob voľby špeciálneho prokurátora. "Myslím si, že toto je cesta k tomu, aby na Slovensku platila spravodlivosť pre všetkých, aby sme mali transparentnú prokuratúru, aby aj generálny a aj špeciálny prokurátor prešiel tvrdým výberovým konaním," uviedol podpredseda parlamentu. 

V tejto súvislosti bola verejná diskusia, zapojil sa aj občiansky sektor, prokurátori ale aj advokáti. "Časť návrhov sme vedeli zapracovať a časť nie. Niektorá časť išla proti duchu zákona. To bolo napríklad to, že otvoríme výberové konanie na prokuratúre aj pre neprokurátorov. To bola zásadná vec, na ktorej sme sa zhodli a námietku kolegov z prokuratúry či občianskeho sektora sme nevedeli prijať," vysvetlil Šeliga. 

Na strane druhej, podľa Šeligu nastavili také kritériá, aby sa nedalo hovoriť o politickom zneužívaní. "Pretože kľúčovým prvkom tohto procesu je verejné vypočutie," dodáva. 

V súvislosti s odvolávaním generálneho prokurátora. "Ten proces je trojstupňový. V prvom kroku, ak GP pochybí, musí prísť návrh na odvolanie do parlamentu, ak plénum národnej rady bude súhlasiť, potom sa presunie k prezidentovi, ktorý sa môže poradiť s Radov prokurátorov a zaujať svoje stanovisko. Ak príjme tento návrh na odvolanie, potom má dotknutá osoba možnosť obrátiť sa na Ústavný súd," opísal Šeliga. 

Schválenie parlamentom

Schválenie zmien pri voľbe a odvolávaní generálneho prokurátora ukončilo rokovanie deviatej schôdze parlamentu. Po novom sa tak o pozíciu kandidáta na post generálneho prokurátora môže uchádzať aj osoba, ktorá nie je prokurátorom. Zároveň bude platiť obmedzenie, že ten, kto bude chcieť kandidovať za generálneho prokurátora, nesmie posledné dva roky vykonávať politickú funkciu. Vyplýva to z novely zákona koaličných poslancov, ktorá upravuje spôsob voľby generálneho prokurátora a tiež špeciálneho prokurátora. Predmetom kritiky opozície bolo, že kandidovať za šéfa prokuratúry môže aj neprokurátor. Opozičné politické strany navyše tvrdili, že zákon je naformulovaný pre bývalého politika a advokáta Daniela Lipšica.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy