Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Chystáte sa na dovolenku? Pozor, tieto zmeny vás čakajú za hranicami
Zdielať na

Chystáte sa na dovolenku? Pozor, tieto zmeny vás čakajú za hranicami

BRATISLAVA / Medzi členov konzília odborníkov zasadol v pondelok aj zástupca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky - štátny tajomník Martin Klus. Ako prezradil v Ranných novinách TV JOJ, jeho úlohou bolo prerokúvať "cestovnú mapu", či sa na základe aktuálnych čísel bude v rámci jednotlivých krajín meniť, alebo ostane rovnaká.

"​Situácia nie je taká dramatická, aby sme museli vyčiarknuť niektoré štáty z cestovateľskej mapy tak, ako sa to stalo napríklad nedávno v Bulharsku. Naopak, jednu krajinu sme na tú mapu pridali - a to je Spojené kráľovstvo, kde sa situácia výrazne zlepšila," povedal v rozhovore štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Ako ďalej uviedol, konzílium pri rozhodovaní vychádzalo z dvoch základných štatistík. "Jednu tvoria informácie, ktoré máme priamo z jednotlivých krajín a druhá je štatistika, ktorú si tvorí Európska únia," prezradil Klus.

Veľká Británia sa stane menej rizikovou krajinou pre Slovensko

Klus zároveň informoval, že už od pondelka sa Veľká Británia stane pre Slovensko menej rizikovou krajinou. "Takéto krajiny, ktoré budú označené za menej rizikové, majú možnosť obnoviť priame spojenie. Predpokladám, že už v priebehu budúceho týždňa by sa mali obnoviť lety aj do Spojeného kráľovstva," vyjadril sa Klus.

Ďalšie dôležité zmeny vo svete

Klus tiež upozornil Slovákov, že pri ceste autom do Grécka cez Bulharsko bude od stredy 15. júla potrebné preukázať sa negatívnym testom. Ten nesmie byť starší viac ako 72 hodín. Ďalšou novinkou pre cestujúcich je, že z odporúčaného európskeho cestovateľského zoznamu vypadne Srbsko aj Čierna Hora. Ich občania už nebudú môcť cestovať do Európskej únie bez obmedzení. Nový zoznam by mal po definitívnom schválení začať platiť od štvrtka 16. júla. "Nezabúdajme však, že je to len odporúčaný maximálny zoznam krajín pre jednotlivé členské štáty EÚ a o tom slovenskom opäť rozhodne konzílium," doplnil Klus.

Opätovné zatváranie hraníc v niektorých krajinách

Aktuálne zvyšujúce sa počty nakazených vo viacerých krajinách vedú k opätovnému zatváraniu hraníc, či k ďalším reštrikciám. Ako uviedol Klus, tie sa týkajú aj obľúbenej dovolenkovej destinácie Slovákov - Chorvátska, kde sa od pondelka 13. júla zavedie povinné nosenie rúšok nielen v MHD, ale aj v obchodoch a ďalších uzavretých verejných priestoroch. Povinné nosenie rúšok zavádza aj Francúzsko. V uzavretých verejných priestoroch a v obchodoch bude nosenie rúšok od 24. júla povinné aj vo Veľkej Británii.

Pre koronavírus sa zmeny dotknú aj Maďarska. "Maďarská vláda sprísnila kontrolu štátnych hraníc a od polnoci z nedele na pondelok zaviedla kategorizáciu krajín podľa epidemiologického rizika. Slovensko aj Chorvátsko sú zatiaľ „zelené“, bez obmedzení," informoval Klus.

Obmedzenia hlási aj Rakúsko. V krajine totiž od štvrtka 16. júla nemôžu pristávať lietadlá zo Srbska, Bosny a Hercegoviny, Albánska, Bulharska, Rumunska či Egypta. "Austrian Airlines ruší súčasné spojenia najmenej do konca júla," dodal Klus.

Celý rozhovor s Martinom Klusom nájdete v priloženom hlavnom VIDEU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy