Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Opaľovanie môže byť nebezpečnejšie ako si myslíte. Odborník radí, ako chrániť pokožku pred viacerými vplyvmi
Zdielať na

Opaľovanie môže byť nebezpečnejšie ako si myslíte. Odborník radí, ako chrániť pokožku pred viacerými vplyvmi

BRATISLAVA / Mnohí počas letného obdobia zabúdajú na správnu starostlivosť o pokožku. A to je chyba. My vám teraz spolu s Nikol Richterovou a dermatovenerológom Jurajom Hegyim pripomenieme, ako sa o pokožku treba starať aj v tomto čase.

Hoci sa natrieme opaľovacím krémom, nie vždy vyviazneme bez "červeného bozku slnka". Spálená pokožka na chrbte, či pleciach nám potom nedovolí ani spávať. Ako sa teda poriadne starať o pokožku v letných mesiacoch? Otázka totiž znie, či je vôbec vhodné ležať desiatky minút na slnku. "Slnko je dôležité, aby sme mali aj nejakú pohodu, látky v tele, D vitamín. Ale dlhodobé opaľovanie nie je dobré a má to skôr negatívne účinky dlhodobé. Môžeme si poškodiť pokožku až spôsobiť kožné nádory," vysvetlil Juraj Hegyi, dermatovenerológ. 

A hoci sa asi mnohí tento rok k moru pre koronavírus nechystáte, ani na obyčajnom výlete by ste ochranu podceniť nemali. Dôležité je mať pokrývku hlavy, ak ju ale nemáte, snažte sa držať čo najviac v tieni, piť veľa tekutín. "Ideálna je voda, alebo niečo čo je nesladené, neslané. Ak by sa začala prejavovať malátnosť, horúčka, treba vyhľadať lekársku pomoc," poznamenal ďalej dermatovenerológ. 

Pokožka sa v týchto dňoch u mnohých zhoršuje aj kvôli rúškam. Na tvári sa robia vyrážky či potničky, ako si pomôcť v takomto prípade? "Čo sa týka potničiek alebo folikulít, pórov, stačí len vysušiť hypermangánovým roztokom, ktorý je ľahko dostupný, prípadne ľahký ichtyol, ktorý je bezpečný aj pre deti. Existujú aj v sprejovej podobe s vôňou. Ak ale problém pretrváva, môže ísť o infekciu a vtedy treba znovu vyhľadať lekára," upozornil Hegyi. Pozor si treba dať aj na plesne, ktoré ľahko dostať napríklad na kúpaliskách. Viac v rozhovore vyššie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy