Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zrážka vlakov v Česku skončila tragédiou: Zranili sa desiatky cestujúcich, rušňovodič zomrel
Zdielať na

Zrážka vlakov v Česku skončila tragédiou: Zranili sa desiatky cestujúcich, rušňovodič zomrel

ČESKÝ BROD / V utorok neskoro večer došlo k tragickej nehode vlakov. O život prišiel rušňovodič, ďalšia viac ako desiatka cestujúcich je zranených, z toho štyria sú vo vážnom stave. Na mieste cestujúcich odvážali sanitky aj vrtuľník.

Príčinou tragickej zrážky vlakov bolo podľa ministra dopravy Karla Havlíčka najskôr zlyhanie človeka. Momentálne sa presná príčina stále zisťuje. Minister sa tak vyjadril v stredu ráno v Radiožurnál."Faktom je a všetko k tomu speje, že došlo k zlyhaniu ľudského faktoru. S najväčšou pravdepodobnosťou rušňovodič prešiel návestidlom na červenú aj keď ide o veľmi dobre zabezpečenú trať," povedal minister. Systém na tejto trati podľa ministra udržuje rušňovodiča bdelého, musí každých 10 až 20 sekúnd stláčať neustále tlačidlo bdelosti. Pokiaľ prejde na červenú, tak sa ozve signál a vlak zastaví, napriek tomu sa ale môže rozhýbať. "Je množstvo dohadov, prečo k tomu došlo a prečo sa ešte rozhýbal. Či nebol v horšom zdravotnom stave v danom okamihu," dodal minister.

Rušňovodič ako jediný neprežil zrážku. Celkovo sa zranilo 35 ľudí, z toho štyria vážne. Dvoch ľudí previezli vrtuľníkom do nemocnice. "Po poskytnutí nevyhnutnej starostlivosti boli pacienti prevezení pozemnou cestou do zdravotníckych zariadení," uviedla hovorkyňa stredočeskej záchrannej služby Petra Effenbergerová. Vlak bol naklonený a mohol sa zrútiť z neďalekého zrazu, podoprel ho špeciálny žeriav, oba vlaky ráno od seba odtrhli štyri lokomotívy. Prevádzku na trati zastavili a ďalšie spoje odklonili cez Lysú nad Labem. Trať, kde k nehode došlo, považujú za najfrekventovanejší koridor v Čechách s najmodernejším zabezpečením. 

Minister avizoval aj zvolanie tímu odborníkov a začať sa otázkou bezpečnosti zaoberať. Preveriť chce všetky investície do zabezpečenia železníc. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy