Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na vlastnej koži: Ľudia v Bulharsku vyšli do ulíc. Žiadali demisiu premiéra Borisova
Zdielať na

Na vlastnej koži: Ľudia v Bulharsku vyšli do ulíc. Žiadali demisiu premiéra Borisova

SOFIA / Ďalším dňom v Bulharsku pokračovali demonštrácie, na ktorých tisíce ľudí požadovali odstúpenie kabinetu premiéra Bojka Borisova kvôli údajnému "mafiánskemu" štýlu vládnutia. Na manifestácii v Sofii požadovali demonštranti tiež odchod generálneho prokurátora za štvrtkové zatknutie dvoch poradcov prezidenta Rumena Radeva, informovala agentúra DPA.

Odporcovia vlády pochodovali centrom metropoly pred budovu ministerstva vnútra, aby protestovali aj proti údajnému policajnému násiliu spáchanému na jednom z demonštrantov počas minulých demonštrácií. Ministerstvo incident vyšetruje, šéf vnútra Mladen Marinov však už teraz čelí výzvam k demisii.

Protesty proti "korupčnému a mafiánskemu charakteru" vlády vypukli vo štvrtok. Podporujú ich najmä opoziční socialisti a prezident Rumen Radev, ktorý má nálepku proruského politika. Prezident vo štvrtok vystúpil počas protestu ako rečník a vyzval na vyhnanie "mafie" z vlády i prokuratúry.

Spor medzi Radevom a Borisovom sa vyhrotil minulý mesiac po tom, čo do médií unikli fotografie údajne zachytávajúce premiéra spiaceho vedľa pištole na nočnom stolíku, ktorého zásuvka bola plná päťstoeurových bankoviek. Borisov sa k vlastníctvu zbrane prihlásil, peniaze boli ale podľa neho na fotografii dodané na počítači. Z šírenie "kompromatu ako z učebnice KGB" obvinil okrem iného Radeva a socialistov.

Následne boli minulý týždeň vo svojich domovoch zatknutí dvaja poradcovia prezidenta a ich pracovne v prezidentskej kancelárii prehľadané. Jeden je obvinený z "obchodovania s vplyvom" za to, že vraj konal ako prostredník medzi jedným podnikateľom a prezidentom, druhý za to, že sfalšoval dokumenty od spravodajských služieb. Opozícia interpretuje toto stíhanie ako vyhlásenie vojny proti prezidentovi.

Šéf pravicovo konzervatívneho kabinetu Borisov už cez víkend uviedol, že vláda dodrží svoje zodpovednosti voči voličom a neodstúpi. Čelný predstaviteľ Borisovovej strany "Gerb" Toma Bikov v pondelok však nevylúčil možnosť predčasných parlamentných volieb. Riadne hlasovanie je naplánované na marec 2021, pričom podľa analytikov by predčasné voľby nebolo možné zorganizovať skôr ako na konci jesene.

Protesty sa konali tiež v prístavných mestách Varna a Burgas na pobreží Čierneho mora, ako aj v Plovdive na juhu krajiny. Bulharská lekárska komora vyjadrila znepokojenie, pretože účastníci demonštrácií plne nedodržiavali opatrenia prijaté s cieľom zamedzenia koronavírusovej nákazy. Podľa nej to nevyhnutne povedie k nárastu počtu infikovaných a v konečnom dôsledku aj k preťaženiu zdravotníckeho systému. Počet nakazených v balkánskej krajine rýchlo stúpa už od polovice júna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy