Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vo veku 97 rokov zomrel niekdajší generálny tajomník ÚV KSČ Miloš Jakeš
Zdielať na

Vo veku 97 rokov zomrel niekdajší generálny tajomník ÚV KSČ Miloš Jakeš

Archívna reportáž

PRAHA / Vo veku 97 rokov zomrel niekdajší generálny tajomník ÚV KSČ a komunistický politik Miloš Jakeš. Bol známy najmä legendárnym prejavom na Červenom Hrádku, kde hodnotil situáciu v Československu. Bol jedným z posledných žijúcich politikov totalitnej vlády, ktorú ukončila zamatová revolúcia v roku 1989. Od minulého novembra Jakeša spolu s Lubomírom Štrougalom polícia stíhala kvôli strieľaniu na československých hraniciach.

Informáciu ako prvá priniesla stanica CNN Prima NEWS, ktorej to potvrdili dva od seba nezávislé zdroje.

Narodil sa 12. augusta 1922 a pracoval v južných Čechách. Kariéra zamestnanca obuvníckeho podniku Svit Gotwaldov začala strmo stúpať, až sa stal symbolom totalitného režimu. 

Jakeš patril medzi predstaviteľov konzervatívneho krídla KSČ. Počas normalizácie sa podielal na čistkách v strane. Tento kariérny politik vystúpil po pomyselnom rebríku až na vrchol, kedy bol v decembri 1987 prekvapivo zvolený nástupcom normalizačného šéfa komunistov Gustávom Husákom do funkcie generálneho tajomníka ÚV KSČ. Vystriedal tak Husáka. Do povedomia občanov sa dostal svojím zmäteným prejavom z Červeného Hrádku pri Rokycanoch, ktorý zo záznamu bavil národ. Pri demonštráciách po 17. novembri 1989 potom dav často skandoval heslo " Jakeša do koša," píše CNN PRIMA NEWS. 

Miestami zmätený a miestami úplne úprimný prejav, v ktorom mimo iného apeloval na to, aby komunisti získali podporu obyvateľov a nezostali sami " ako kôl v plote" , bol pre mnohých Čechov a Slovákov signálom, že vládnuci  režim nie je tak silný ako sa tváril pri rozháňaní opozičných demonštrácii. " To nie je jednoduchý proces, tá prestavba. To je proces, povedal by som, v ktorom sa nie každý dosť vyzná," povedal v tom čase poslucháčom na margo politickej situácie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy