Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Hrane: Ministerka Kolíková a Eštok zo Smeru zhodnotili prácu prokurátora Čižnára. Kto by ho (ne)mal nahradiť?
Zdielať na

Na Hrane: Ministerka Kolíková a Eštok zo Smeru zhodnotili prácu prokurátora Čižnára. Kto by ho (ne)mal nahradiť?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V relácií NA HRANE sme tentokrát privítali ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú a poslanca Smeru-SD Matúša Šutaj Eštoka. Ústrednou tému bola práve spravodlivosť na Slovensku. Témou, ktorá posledné dni rezonuje slovenskou spoločnosťou je voľba generálneho prokurátora. Jaromír Čižnár po 7 rokoch pôsobenia končí, no a niektorí by tam radi videli advokáta Daniela Lipšica. Avšak to by musel prejsť návrh koalície na zmenu zákona - kandidatúry a voľby generálneho prokurátora. Ako vnímajú túto situáciu, a čo by urobili pre zlepšenie dôvery v súdnictvo?

Jaromír Čižnár čoskoro skoční ako generálny prokurátor, konkrétne po siedmich rokoch. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková hodnotí jeho pôsobenie tak, že mal aj hviezdne momenty, no aj naopak. Medzi tie hviezdne zaradila práve konanie v prípade aktivistov Greenpeace, ktorých potom, čo vyliezli na vežu, vzali do väzby, no neskôr prepustili. "Mal aj menej hviezdne momenty ako napríklad v prípade Dobroslava Trnku," pokračovala ministerka. Podľa jej slov táto situácia okolo kauzy s Trnkom nebola dobre riešená. "Tá situácia nebola zvládnutá."

Matúš Šutaj Eštok zo Smeru-SD, si ale myslí presný opak. Podľa jeho slov Čižnár konal počas celých 7 rokoch adekvátne a mal svetlé momenty. 

Na otázku, či skutočne Čižnár "rozpútal peklo" tak, ako sľuboval potom, čo sa verejnosť dozvedela o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Eštok odpovedal: "Rozpútal peklo tak, ako sľuboval."

Nový prokurátor z neprokurátorského prostredia?

Otázka teraz stojí, či by mal byť nový generálny prokurátor z prokurátorského prostredia, alebo to má nový návrh zákona rozšíriť. Ministerka spravodlivosti Kolíková tvrdí, že by to mal byť človek z prokuratúry. "Tým, že by bol z prokurátorského prostredia, tak nám odpadá veľa problémov, ktoré môžu nastať keby nebol, rovnako sa tu bavíme aj o nejakých profesionálnych kreditoch. Môžeme sa baviť aj o strete záujmov, ktoré nám tu odpadajú v prostredí generálnej prokuratúry," vysvetlila s tým, že ale vyslovene proti nie je. 

S názorom ministerky súhlasí aj poslanec Smeru Eštok, no mrzí ho, že jej koaliční partneri prekladajú návrh, aby na čelo generálnej prokuratúry mohol nastúpiť neprokurátor. Podľa slov Eštoka za tým nič iné nie je, len to, aby sa do tejto funkcie dostal Daniel Lipšic. 

"Musí byť nestranný a nepolitický. Pán Lipšic je bývalý stranícky kolega Matoviča, je bývalý stranícky kolega Grendela ...Môžem sa s vami staviť o fľašu koňaku, že pán Lipšic sa stane generálnym prokurátorom," vyhlásil Eštok. 

Ministerka Kolíkova na to promptne reagovala, že jeho názor nezdieľa, pretože viedla vecné debaty s koaličnými politkmi. Nesúhlasí, že by to bolo v úplnom rozpore s programovým vyhlásením vlády. "Ja len tvrdím, že sa to tam nenachádza, nie je tam ale nejak zakázané, že by to nemohol byť človek z neprokurátorského prostredia," podotkla. 

Počas diskusie relácie Na Hrane sa poslanec Eštok neustále obháňal vyjadrením prezidentky, ktorá vyhlásila, že " generálny prokurátor by mal byť z radov prokuratúry." Niekoľkokrát zdôraznil, že mu prekáža, ak by na tomto poste skončil Lipšic. Ministerka je ale presvedčená, že to v koalícii nie je tak, že by boli dohodnutí, že na post GP SR bude doktor Lipšic. 

Podľa prieskumu TV JOJ si verejnosť myslí, že by na poste generálneho prokurátora mal byť práve človek z radu prokuratúry. No a akú má vybraná vzorka verejnosti dôveru v slovenské súdnictvo? A ako by dopadli jednotlivé strany, ak by sa parlamentné voľby konali tento víkend?

Podľa Eštoka je veľmi dôležité, aby terajšia vláda dokázala vrátiť dôveru v súdnictvo. "Začali sme už za vlády Petra Pellegriniho...Budem veľmi rád, ak všetci nečestní sudcovia budú vyzlečení zo sudcovského talára a odídu," podotkol. 

Pomôcť vrátiť dôveru v súdnictvo má aj nová reforma. Kolíková vníma za najdôležitejšie dostať medzi sudcov silné presvedčenie a to, že tí ktorí tám nepatria, pôjdu odtiaľ preč. "S tým súvisia aj previerky, majetkové...Treba potom urobiť také opatrenia, ktoré znížia možnosť, aby nastalo znova takéto korupčné správanie. Samozrejme sú aj preventívne opatrenia...., súčasne nástroj, ktorý by uvoľnil ruky predsedom súdov," vymenovala jedny z jej plánovaných krokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy