Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zabudnutú firmu poslancu Goga bude zrejme riešiť parlament. TV JOJ získala stanovisko štátnych hmotných rezerv
Zdielať na

Zabudnutú firmu poslancu Goga bude zrejme riešiť parlament. TV JOJ získala stanovisko štátnych hmotných rezerv

BRATISLAVA / Škandál s predraženými ochrannými prostriedkami v Rakúsku vedie až k nám na Slovensko. Podozrenia siahajú k poslancovi za stranu Sme rodina, ktorý je zároveň nevlastným bratom predsedu Borisa Kollára. Činnosťou poslanca sa zrejme bude zaoberať parlament.

Ľudovít Goga. Podnikateľ, v súčasnosti vládny poslanec. Pred nástupom do parlamentu sa podnikania mal vzdať. S rakúšanom egyptského pôvodu má však predajne mobilov vo Viedni. V majetkovom priznaní to neuviedol. "To nám tvrdil. Že na ňu proste zabudol, ale že tá firma je už niekoľko rokov neaktívna, nemá z nej žiadny finančný prospech a aj preto si ju neuvádzal v daňových priznaniach," vyjadril sa Tomáš Madleňák z Investigatívneho centra Jána Kuciaka. 

Na problém upozornilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka, ktoré niekoľko týždňov na tomto prípade spolupracovalo s rakúskymi novinármi. Zistili, že firma stále prevádzkuje predajne na letisku vo Schwechate aj v centre Viedne. Nadácia Zastavme korupciu sa preto obracia na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. S tým, že ak by poslanec iba zabudol, nebol by to až taký problém.

"Zdá sa však, že pán poslanec nehovoril pravdu, pretože tvrdil, že tá firma je nečinná," uviedla Zuzana petková, Nadácia Zastavme korupciu. 

Novinári od rakúskeho súdu získali tento dokument. Je to žiadosť o zmenu sídla spoločnosti s vlastnoručným podpisom poslanca, navyše na hlavičkovom papieri s logom Sme Rodina.

ICJK

ICJK

Dátum, 10. január 2020. A to by si už poslanec mal pamätať. Oveľa pikantnejšie však vyznieva druhá časť príbehu. Po prepuknutí pandémie COVID-19 v predajniach mobiliov začal poslancov spoločník zákazníkom rozdávať respirátory. Zistilo sa, že ich má 3 a pol milióna. "Rakúskemu bulváru tvrdil, že ich zázračným spôsobom našiel v sklade nepoužívanej firmy na Slovensku," poznamenal Madleňák.

"Na Slovensku aj tu v Rakúsku neboli k dispozícii. Bolo ťažké ich zohnať. A zrazu sa objavil jeden človek, ktorý ich má," vyjadril sa Chistoph Lehermayr, Investigatívny projekt Addendum.

Logo štátnych hmotných rezerv

Časť rozdal. Časť začal predávať. S vysokou maržou aj nemocniciam, či DSSkám. Ale aj bežným ľuďom cez internet. Na stránke ešopu uviedol logá svojich partnerov. "Medzi tými logami sa nachádzalo aj logo Slovenskej správy štátnych hmotných rezerv," upozornil Madleňák z ICJK. 

ICJK

"Správa štátnych hmotných rezerv nikdy v žiadnom podnikateľskom vzťahu s pánom Mahnoudom Elsayedom nebola," uviedla v stanovsku Správa štátnych hmotných rezerv SR. 

Logo štátnych rezerv tam už teraz nie je. Nik netuší, odkiaľ zo Slovenska Rakúšan 3 a pol milióna rúšok zobral. Podľa tamojších novinárov ich predáva aj cez slovenskú firmu. "Vlastní na Slovensku firmu Lu&Do s.r.o., v ktorej v minulosti pán Goga bol prokurista," dodal Lehermayr. 

TV JOJ kontaktovala Gogu aj Kollára

Poslanec nám dnes nedvíhal telefón. Jeho asistentka povedala, že sa ozve. Jeho stranícky šéf Boris Kollár hneď zareagoval. "Osobne sa za môjho poslanca ospravedlňujem všetkým, že túto chybu urobil a dostal som informáciu, že už išiel do Rakúska zjednať nápravu," vyjadril sa predseda Sme rodina Boris Kollár, ktorý je zároveň jeho nevlastný brat.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy