Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Investigatívne centrum Jána Kuciaka: Poslanec Goga nepriznal firmu v Rakúsku, jeho obchodný partner Mahmoud mal zarobiť na rúškach
Zdielať na

Investigatívne centrum Jána Kuciaka: Poslanec Goga nepriznal firmu v Rakúsku, jeho obchodný partner Mahmoud mal zarobiť na rúškach

Zdroj: ICJK

BRATISLAVA / Poslanec Sme rodina Ľudovít Goga, ktorý je nevlastným bratom predsedu strany a zároveň NR SR Borisa Kollára, zatajil v majetkovom priznaní firmu v Rakúsku. S informáciou prišlo Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Ako investigatívni novinári zistili, má ísť o obchody s mobilmi, ktoré prevádzkuje Rakúšan Elsayed Mahmoud. Práve on mal zarobiť na predaji extrémne predražených respirátorov. Rakúskemu bulváru tvrdil, že milióny rúšok objavil aj v opustenom sklade na Slovensku.

Rakúšan s egyptskými koreňmi Elsayed Mahmoud sa neslávne zviditeľnil hneď na začiatku pandémie koronavírusu. Ako informuje Investigatívne centrum Jána Kuciaka na viedenskom letisku Schwechat rozdával respirátory, kde zároveň prevádzkuje dva obchody s mobilmi. Milióny respirátorov údajne získal na Slovensku.

 Ďalší obchod a opravovňu mobilov prevádzkoval Mahmoud v centre Viedne, na nákupnej ulici Mariahilfer Strasse. Ako investigatívci zistili, spoločnosť MobiNil Communications, ktorá prevádzky vlastní, je v rakúskom obchodnom registri vedená na slovenského poslanca Ľudovíta Gogu. Ten je členom strany Sme rodina. Poslanec Goga tieto prevádzky ale akosi "zabudol" uviesť v majetkových priznaniach neuviedol. Pre ICJK uviedol, že firma je už roky neaktívna, nemá z nej žiadne príjmy a jednoducho na ňu zabudol. 

"Je to moja chyba, čím skôr to idem zrušiť," povedal Ľudovít Goga pre ICJK. "Som si vedomý toho, že som urobil chybu a prípadne ponesiem sankcie."

Spoznali sa pri golfe 

Goga potvrdil, že s Mahmoudom sa spoznal v roku 2012 pri golfe a podnikal s ním vo viacerých spoločných firmách. Ako sa pre ICJK vyjadril, zo všetkých mal už vystúpiť, no na túto jednu zabudol. Podľa slov poslanca Sme rodina o predajniach mobilov vôbec netuší a bude si musieť celú informáciu preveriť. 

ICJK však disponuje listinou z rakúskeho obchodného súdu, podľa ktorej Ľudovít Goga požiadal o zmenu sídla MobiNil 10. januára tohto roku. Na dokumente je Gogov vlastnoručný podpis a žiadosť je napísaná na rubovej strane papiera s logom hnutia Sme rodina.

ICJK

ICJK

Obchod s rúškami a respirátormi

Keď vypukla pandémia koronavírusu  Elsayed Mahmoud neváhal, príležitosť obchodovania s rúškami a respirátormi, využil. Založil si ďalšiu spoločnosť a vrhol sa na výnosný obchod s ochrannými zdravotníckymi pomôckami. Ako píše ICJK v čase, keď aj rakúske úrady zúfalo zháňali ochranné pomôcky, bol to Mahmoud, kto ich mal zrazu plný sklad. Za niekoľkonásobnú cenu oproti nákupnej ich dokázal v obrovských objemoch predávať nielen bežným zákazníkom, ale aj inštitúciám. Päťdesiat tisíc z nich mal rozdať na viedenskom letisku, zvyšné státisíce vraj daruje štátnym orgánom, firmám a mimovládnym organizáciám.

Rakúskym investigatívnym novinárom z Addendum sa pochválil objednávkami, po zverejnení článku v jednom rakúskom denníku. Písali mu záchranné služby, policajti, domovy sociálnych služieb.

Menšie množstvo rúšok a respirátorov daroval, väčšinu predal. Na jeho eshop www.atemschutzmaske.at sa hrnuli zákazníci, ktorí boli ochotní za jeden respirátor zaplatiť až 40 eur. Bola to značne premrštená cena, pre ktorú má dnes problémy s rakúskymi úradmi, ktoré ho podozrievajú z nekalej súťaže.​

ICJK

Na stránke eshopu si medzi údajnými partnermi všimli logo slovenskej Správy štátnych hmotných rezerv. Keď sa na to Mahmouda začali pýtať, logá partnerov, vrátane SŠHR, zo stránky stiahli. Mahmoud nakoniec odmietol spresniť, akým spôsobom a v akom sklade na Slovensku respirátory našiel. V Bratislave vlastní firmu Lu&Do, za jej názvom sa údajne skrýva skratka Ľudovít a Dodi. Jej jediným spoločníkom a konateľom je Elsayed Mahmoud, no do apríla 2016 v nej bol prokuristom Ľudovít Goga, píše Investigatívne centrum Jána Kuciaka. 

Goga si myslí, že ak získal Mahmoud rúška na Slovensku, mal by mať od nich nejaké doklady. "Môj osobný názor je, že toľko materiálu tu nikdy ani nebolo," spochybnil Goga tvrdenie svojho bývalého spoločníka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy