Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na rokovaní vlády prešlo viacero návrhov. Odsúhlasili aj predĺženie podporného obdobia počas nezamestnanosti
Zdielať na

Na rokovaní vlády prešlo viacero návrhov. Odsúhlasili aj predĺženie podporného obdobia počas nezamestnanosti

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na poslednom májovom rokovaní vlády riešili viacero návrhov. Sú medzi nimi napríklad opatrenia v nezamestnanosti, rekonštrukcia vojenského letiska, či vymedzenie financií na podporu výskumu zameraného na koronavírusu. Jedným z výsledkov rokovania je, že ľudia v evidencii úradov práce budú môcť opäť dlhšie poberať podporu v nezamestnanosti.

Vláda dnes totiž na svojom poslednom májovom zasadnutí už po druhýkrát schválila nariadenie, ktorým sa predlžuje podporné obdobie v nezamestnanosti o ďalší mesiac. Opatrenie má pomôcť ľuďom, ktorí si v dôsledku zhoršenia situácie na trhu práce nevedia nájsť zamestnanie. Celkovo by sa to malo podľa ministerstva práce dotknúť takmer 15 tisícov ľudí.

Rekonštrukcia vojenského letiska dostala zelenú

Vojenské letisko Kuchyňa budú rekonštruovať.  Na návrh ministra obrany Jaroslava Naďa o tom rozhodla vláda. Napriek finančnej kríze súvisiacej s pandémiou, je podľa ministra obnova letiska za 5 miliónov EUR nutná. Cieľom je vytvoriť odstavné miesto pre lietadlá, ale aj ďalšiu techniku, ktorá je momentálne na letisku Sliač. To sa zas bude na budúci rok pripravovať na stíhačky F16. Zároveň vláda ministrovi odobrila návrh na zrušenie plánovaného nákupu vozidiel 4x4 za približne 400 miliónov EUR.  

Podpora výskumu koronavírusu

Na podporu výskumu či vývoja súvisiacich s ochorením Covid-19 vyčlení Slovensko osem miliónov eur. Vyplýva to z návrhu programu Agentúry na podporu výskumu a vývoja na zvládnutie pandémie koronavírusu a jej dopadov, ktorý vláda na poslednom májovým rokovaním schválila. Projekty by mali trvať maximálne 18 mesiacov a ich podpora je naplánovaná na roky 2020 a 2021. Na každý rok sa vyčlenia štyri milióny eur, pričom jeden projekt môže získať 400-tisíc eur. Materiál prešiel skráteným medzirezortným pripomienkovým konaním od 30. apríla do 7. mája.

"Na základe verejnej výzvy agentúry a po schválení vybraných projektov bude žiadateľom poskytovaná účelová finančná podpora," uvádza sa v návrhu, ktorý predložil minister školstva Branislav Gröhling. Prostriedky na organizáciu programu budú zabezpečené v limitoch rozpočtu APVV na roky 2020 a 2021.

Predložený materiál približuje, že základným cieľom programu bude podpora výskumu a vývoja súvisiacich s ochorením Covid-19. Môže sem patriť výskum a vývoj liekov, vakcín, ich medziproduktov a liečby ochorenia. Taktiež účinných farmaceutických zložiek a surovín, zdravotníckych pomôcok či nemocničného a zdravotníckeho vybavenia, kam sa radia aj pľúcne ventilátory a ochranné odevy a vybavenia. Patria sem tiež diagnostické nástroje, dezinfekčné prostriedky, ich medziprodukty a chemické suroviny potrebné na ich výrobu či nástroje na zber a spracovanie údajov.

APVV bude pri výstupoch a prínosoch sledovať z merateľných ukazovateľov napríklad nové diagnostické a terapeutické postupy, medzinárodnú spoluprácu či nárast počtu nových a inovovaných technológií a zariadení. Taktiež bude sledovať publikačnú činnosť či citácie, zvýšenie počtu inovácií procesov a služieb aj nárast počtu vytvorených biologických materiálov.

Súvisiace články