Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
ONLINE: Smer-SD programové vyhlásenie vlády nepodporí. Matoviča vyzval, aby sa ospravedlnil DSS
Zdielať na

ONLINE: Smer-SD programové vyhlásenie vlády nepodporí. Matoviča vyzval, aby sa ospravedlnil DSS

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci NR SR majú vysloviť dôveru vláde Igora Matoviča. O dôveru parlamentu sa uchádzajú na základe svojho programového vyhlásenia, ktoré si schválila na rokovaní 19. apríla.

V úvode schôdze NR SR, ktorá sa konala v pondelok 20. apríla,  poslanec Juraj Blanár (Smer-SD) žiadal, aby vláda do budúcej schôdze predložila správu o monitorovaní telefónných dát a taktiež správu o vyhodnotení opatrení, ktoré sa zaviedli počas Veľkej noci v súvislosti s dátami občanov. Ani jeden návrh však neprešiel. Potom, čo predseda NR SR Boris Kollár uviedol premiéra Igora Matoviča, a celá sála mu začala tlieskať, sa poslanci Smeru zodvihli a odišli. 

K odchodu poslancov Smeru sa vyjadril aj vo svojej reči na predloženie programového vyhlásenia a žiadosti o dôveru. "Nemám skusenosť s tým, ako sa predkladá programové vyhlásenie vlády a žiada o dôveru. Prosím odpustite mi, že nemám takúto asi štábnu kultúru...Mrzí ma, že sa ale poslanci strany SMER-SD zdvihli po úvode schôdze. Mrzí ma a je to príznačné, že poslanci Kotleba ĽSNS majú z tohto pohľadu viac kultúry, ako oni," vyjadril sa premiér Igor Matovič. 

Vláda sa v programovom vyhlásení zaväzuje zabezpečiť kvalitné vzdelanie, základnom má byť včasná a kvalitná zdravotná starostlivosť. Sľubuje tiež rovnosť pred zákonom a skutky, na základe ktorých sa zvýši dôvera ľudí v štát a ľudí, ktorí ho reprezentujú. Osobitnú pozornosť chce venovať chudobným, chorým a slabším. Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) tiež plánuje zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska a nastaviť spravodlivý systém podpory poľnohospodárov.

"Rovnosť príležitostí bude základným kritériom akejkoľvek súťaže či výberového konania. Zmysluplnou informatizáciou premeníme Slovensko na inteligentnú, inovatívnu a transparentnú krajinu. Efektívnym využívaním fondov Európskej únie znížime regionálne rozdiely a zvýšime ochranu životného prostredia. Budeme pôsobiť ako spoľahlivý a zodpovedný partner v európskych a medzinárodných vzťahoch," píše vláda vo svojom programovom vyhlásení.

Poslanci na schôdzi budú rokovať o Programovom vyhlásení vlády. V rámci šiestej schôdze parlamentu sa bude plénum venovať ôsmim vládnym návrhom zákonov s opatreniami z dielne viacerých rezortov na riešenie situácie vyvolanej šírením koronavírusu. Poslanci by mali počas tejto schôdze zároveň voliť aj troch členov Súdnej rady, predsedu Štátnej komisie pre voľby a zopakujú aj voľbu predsedu osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy