Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kto povedie parlamentné výbory? Prvé mená kandidátov sú už známe
Zdielať na

Kto povedie parlamentné výbory? Prvé mená kandidátov sú už známe

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Igor Matovič by mal dnes predstaviť členov svojej vlády. V pondelok večer bola koaličná rada v byte predsedu SaS. Politici riešili najmä prípravu ustanovujúcej schôdze parlamentu, ktorá má byť v piatok a zaoberali sa aj aktuálnou krízou spôsobenou koronavírusom. Známe sú už aj niektoré mená kandidátov na šéfov parlamentných výborov.

Vyše trojhodinové rokovanie bolo v byte u Richarda Sulíka. Šéfom rezortu financií by však napokon mal byť Eduard Heger z OLaNO a Sulík podľa všetkého bude vicepremiérom a ministrom hospodárstva.
Po bytovej koaličnej rade zrejme nový predseda Národnej rady Boris Kollár povedal, že koalícia bude mať predsedov 12. parlamentných výborov, a opozícia by mala viesť sedem.

Strany budúcej vládnej koalície Za ľudí a Sloboda a Solidarita (SaS) potvrdili už niektoré mená svojich kandidátov na posty predsedov výborov Národnej rady SR (NR SR). Šéf strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico tiež zopakoval, že podpredsedom NR SR bude Peter Pellegrini (Smer-SD).

SaS obsadí post šéfa finančného výboru, ktorým bude Marián Viskupič a post predsedníčky zdravotníckeho výboru bude zastávať Jana Cigániková. Martin Klus bude zrejme za stranu SaS podpredsedom NR SR.

Strana Za ľudí nominuje Tomáša Valáška na post šéfa európskeho výboru. Jana Žitňanská by mohla predsedať výboru pre sociálne veci.

Koaličné strany si prerozdelia celkovo 12 postov a opozičné sedem, zatiaľ však nie je známe koľko predsedov kontrolných výborov bude mať strana Smer-SD a Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič neprezradil mená na posty predsedov výborov. Na margo vznikajúcej vlády uviedol, že jeden z jej budúcich členov by v prípade príchodu na Slovensko musel zrejme absolvovať povinnú 14-dňovú karanténu v súvislosti s koronavírusom. Ide zrejme o nominanta strany SaS na post ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka.

Matovič nekonkretizoval ani mená členov jeho budúceho kabinetu, podľa jeho slov môžu byť definitívne známe, až keď vymenuje novú vládu prezidentka Zuzana Čaputová.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy