Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Téma Istanbulského dohovoru je opäť živá. Danko kritizuje Čaputovú, že nekoná
Zdielať na

Téma Istanbulského dohovoru je opäť živá. Danko kritizuje Čaputovú, že nekoná

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Téma Istanbulského dohovoru je opäť živá. Vlani v marci proti jeho ratifikácii bojoval Andrej Danko až tak, že chcel vystúpiť z vládnej koalície. Takmer po roku kritizuje prezidentku Zuzanu Čaputovú, že v tejto súvislosti nekoná. Ona ale tvrdí, že konať musí najskôr parlament.

"Táto emócia vzniká pretože, pani prezidentka nekoná. Ona je povinná konať a nie sa vzpierať 90 poslancom," uviedol predseda NR SR Andrej Danko. "V prípade, ak parlament rozhodne ústavou predpokladaným spôsobom, vyjadrí súhlas alebo nesúhlas s týmto dohovorom, budem postupovať s takto prejavenou vôľou NR SR," uznala prezidentka Zuzana Čaputová. 

A to je najnovší konflikt v súvislosti s Istanbulskýcm dohovorom. Predseda parlametnu totiž tvrdí, že národná rada jasne prijala nesúhlasné stanovisko k ratifikácii dohovoru, a že je na ťahu prezidentka. Ona zasa čaká na krok parlamentu a ten pochybil aj podľa opozície. "Predbehli sme ten proces, kedy to bolo podané do národnej rady. Aj predseda vlády, aj prezidentka sú povinní konať. Ja som sa zľakol toho, ako to zasa Kotleba využil v reláciách," poznamenal Andrej Danko.

"A ja sa čudujem pani prezidentke Čaputovej, ona nevie čítať. Poslal je parlament jasne, že odmietame tento Istanbuslký dohovor," vyjadril sa poslanec NR SR Ľuboš Blaha. "Vláda a parlament musia to odmietnuť, aby to prezidentka mohla vrátiť. A vláda a parlament to právne neurobili. Je to právna otázka, nech si to vysvetlia. Takže to maslo je na hlave vlády a parlamentu," oponuje líder strany Spolu Miroslav Beblavý. 

Podľa Miroslava Beblavého prvoradé je bojovať z násilím páchaným na ženách. "Istabulský dohovor len dáva určitý monitorovací mechanizmus, že nás budú experti kontrolovať, či s tým niečo robíme. Ale to čo vidíme aj za tejto vlády, že s tým neurobili nič. Za posledné dva roky zomrelo 16 žien rukami svojich partnerov," vyjadril sa Miroslav Beblavý. "My chránime ženy na Slovensku tak, že Istanbulský dohovor nepotrebujeme," domnieva sa Ľuboš Blaha. "Istanbulský dohovor nie je právne záväzný, tak ratifikujme ho a rešpektujme aspoň tie časti, ktoré sú pre nás akceptovateľné," poznamenal poslanec NR SR Martin Klus. "Ale obsahuje skryto pojmy ako LGBTI žena. Ja neviem, čo je LGBTI žena, ani nepozná tento pojem slovenský právny poriadok," doplnil Andrej Danko.

A aký osud čaká Istanbulský dohovor na Slovensku

"Je to taká téma, ktorá spoločnosť rozdeľuje. A rozdeľuje najmä pretože, málokto sa tomu rozumie. A po voľbách to bude do veľkej miery závisieť od toho, aká bude situácia," vyjadril sa politológ Jozef Lenč. Na utorok je pritom zorganizovaný protest proti ratifikácii Istanbulského dohovoru s modlitbami na Námestí slobody. Na zhromaždenie sa chystajú aj členovia strany Mariana Kotlebu. Napätie okolo dohovoru by mohlo vyriešiť zajtrajšie stretnutie troch ústavných činiteľov, ktoré inicioval Andrej Danko.

"Aby sme upokojili tú situáciu možno a najmä, aby sme zabránili tomu, aby bola zneužívaná pred voľbami," uviedla Zuzana Čaputová. "Pevne verím, že jej aj pán predseda vlády Pellegrini, aj pán predseda parlamentu Danko vysvetlia, čo to stvára. Ona jednoducho nemôže takýmto arogantným spôsobom pristupovať k svojej zodpovednosti," vyjadril sa Ľuboš Blaha. "Zajtra si vypočujem s kľudom pána premiéra a pani prezidentku. Majú právo na svoje názory. Budem im tlmočiť uznesenia, ktoré bolo prijaté s dlhou správou," dodal Andrej Danko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy