Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Neurochirurg Kristián chodí za vlastné peniaze na stáže po celom svete. Porozprával, ako sa lekárom žije za hranicami
Zdielať na

Neurochirurg Kristián chodí za vlastné peniaze na stáže po celom svete. Porozprával, ako sa lekárom žije za hranicami

BRATISLAVA / Začínajúci lekári sa v posledných dňoch stali témou predvolebnej kampane. Hovorí sa o pokutách, ktoré by mali platiť, ak hneď po štúdiu odídu pracovať do zahraničia. Do štúdia TV JOJ zavítal mladý lekár, ktorý pracuje na Slovensku, študuje druhú školu a zároveň chodí na stáže po celom svete. Mimochodom tie stáže si financuje sám.

Doktor Kristián Varga je lekár z neurochirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine. Počas minulého roka absolvoval stáže v Japonsku, Turecku, Argentíne, Veľkej Británií, Českej republike. Destinácie stáží vždy zvažuje podľa svojich finančných prostriedkov a skúseností, ktoré by tam chcel nabrať. Ako sám prezradil z oblasti neurochirurgie ho zaujala tá, ktorá rieši rôzne anomálie na cievach. "Snažím sa vyberať si stáže, ktoré sa zaoberajú liečbou operatívy, teda na mozgových cievach," prezradil lekár Kristián, ktorý si skutočne tieto stáže takmer vždy platí stopercentne sám. Dá sa povedať, že aj ako lekár cez víkendy brigáduje na záchranke, aby mal na vzdelávanie dostatok financií. 

Otázkou teda je, prečo nezostane v cudzine? 

"Hneď po skončení školy som chcel zostať len v zahraničí, no postupom času uvažujem nad tým, že by som predsa len zostal tu na Slovensku. Tento systém mi celkom vyhovuje v zmysle - pracovať len na slovenskom pracovisku a pokiaľ mi bude umožnené raz-dvakrát do roka na mesiac vycestovať, a priniesť tie skúsenosti, tak si myslím, že toto je cesta," vysvetlil. 

V akých podmienkach žijú slovenskí lekári v porovnaní s tými zahraničnými?

"Bol som aj v krajinách, kde je tá životná úroveň nižšia, napríklad Indonézia, či na Ukrajine. Myslím si, že na slovenské podmienky, čo sa týka platových podmienok aj starostlivosti o pacientov, je to primerané," povedal mladý lekár Kristián. Viac o tom, ako to funguje v zahraničí sa dozviete v rozhovore vyššie. 

Na Slovensku chýbajú lekári - špecialisti. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy