Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Pellegriniho kabinet opäť zasadal: Na stole mali podporu obrany štátu, dotácie pre šport, no riešili aj Trnku
Zdielať na

Pellegriniho kabinet opäť zasadal: Na stole mali podporu obrany štátu, dotácie pre šport, no riešili aj Trnku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Streda už tradične patrí rokovaniu vlády. Aj napriek predvolebnému obdobiu, rokovanie vlády nebolo úplne krátke. Stihli odvolať predsedu Štatistického úradu SR, podporiť obranu štátu, ale zaoberali sa aj zrušením obvinenia Dobroslava Trnku. No a netradičné naozaj bolo, keď na vládu zavítal aj Miroslav Šatan.

Šatan na vláde 

Vláda schválila uvoľnenie sumy 22,5 milióna eur na podporu športu. Rovných 14 miliónov uvoľnila zriaďovateľom stredných športových škôl na rozvoj systému hokejových akadémií a vytvorenie priaznivého prostredia pre výchovu hokejistov. Ďalších 8,5 milióna dostane Slovenská basketbalová asociácia na rekonštrukciu a dostavbu športovej infraštruktúry. Kvôli čerpaniu dotácií určených pre hokej na vládu v stredu prišiel aj Miroslav Šatan, ktorý je súčasný prezident SZĽH.  Čerpanie financií je naplánované na roky 2020 až 2023, pričom sa počíta s postupným uvoľňovaním financií pre jednotlivých príjemcov. K poskytnutiu finančných prostriedkov dôjde po tom, ako SZĽH oznámi ministerstvu financií splnenie kritérií uvedených v dokumente schválenom vládou SR. 

Odvolali podpredsedu Štatistického úradu SR

 Vláda v stredu na jej 192. schôdze odvolala Františka Bernadiča z funkcie podpredsedu Štatistického úradu SR. Písomné oznámenie, že sa svojej funkcie vzdáva dňom 31. januára, Bernadič doručil predsedovi štatistického úradu Alexanderovi Ballekovi 18. novembra 2019. Post podpredsedu úradu Bernadič zastával od októbra 2016. Návrh na odvolanie podpredsedu štatistického úradu predložil jeho predseda z vlastnej iniciatívy.

Podporili obranu štátu 

Kabinet premiéra Petra Pellegriniho odobril návrh Ministerstva obrany SR na podporu medzirezortnej skupiny v oblasti obrany na roky 2020 až 2022. Materiál s názvom Podpora obrany štátu obsahuje viacero oblastí. Okrem iného napríklad aj zabezpečenie kľúčových oblastí. Rezort obrany bude v rámci programu spolupracovať s viacerými ministerstvami, napríklad zdravotníctva či dopravy. "Účelom návrhu medzirezortného programu je koordinácia prípravy a rozvoja podpory obrany štátu, ktorú tvorí obranná infraštruktúra, jej udržiavanie a rozvoj, dodávky tovarov a štátnych hmotných rezerv, služby a činnosti poskytované ozbrojeným silám Slovenskej republiky na zabezpečenie obrany štátu a výskum a vývoj zameraný na zabezpečenie obrany štátu," uvádza sprievodný dokument.

Na dopravnú a telekomunikačnú podporu sú plánované výdavky vo výške 800-tisíc eur. Na zdravotnícku podporu je vyčlenených 220 653 eur. Pri štátnych hmotných rezervách na obranu sa počíta so sumou 2 180 000 eur, na výskum a vývoj na podporu obrany štátu 1 950 000 eur. 

Riešili aj Trnku 

Pred rokovaním vlády sa stretla aj bezpečnostná rada spolu s ministrami, ktorí sem spadajú. Reč bola aj o zrušení obvinenia Dobroslavovi Trnkovi.Generálny prokurátor Jaromír Čižnár potvrdil, že postup dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry SR v prípade Dobroslava Trnku bol zákonný. Televíziu JOJ o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy