Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Súd zvažuje, že Marček pôjde na samostatné konanie. Čo ešte pred súdom môže prezradiť?
Zdielať na

Súd zvažuje, že Marček pôjde na samostatné konanie. Čo ešte pred súdom môže prezradiť?

PEZINOK / Dostane Miroslav Marček za priznanie sa k vraždám menej ako 25 rokov? Je to veľmi reálne. V stredu na začiatku hlavného pojednávania vraždy Jána Kuciaka predsedkyňa senátu vyhlásila, že senát zvažuje vylúčiť obžalovaného Miroslava Marčeka na samostatné konanie. Takýto úkon môže smerovať k tomu, že Marček je na ceste k priaznivejšiemu trestu za dve úkladné vraždy a usmrtenie Martiny Kušnírovej.

​Súd na procese po jeho vyhlásení o vine, a teda priznaní spáchania vraždy novinára, vraždy podnikateľa a k usmrteniu mladej archeologičky bude rozhodovať len o výške jeho trestu. Hrozí mu doživotie. Keďže sa priznáva, jeho priznanie je pre neho poľahčujúca okolnosť, ktorá môže mať vplyv na výšku trestu. Už teraz sa Marček pohybuje v hranici 25 rokov až doživotie. A preto súd zvažuje, že ho z procesu vylúči a bude o treste pre Marčeka rozhodovať v samostatnom konaní. Marček je na rýchlej ceste k právoplatnému odsúdeniu.

Daniel Lipšic si myslí, že v prípade trestu pre Miroslava Marčeka by sa mal prokurátor a následne aj senát pohybovať v zákonnom rámci. "Priznal sa, urobil vyhlásenie o vine, ale bol tým, ktorý priamo usmrtil aj Jána Kuciaka, Martinu Kušnírovú aj Petra Molnára. Očakával by som, že trest sa bude pohybovať v rámci zákonnej sadzby, ktorá je 25 rokov až doživotie," uviedol Lipšic. 

Súd postupuje pri Marčekovi postupom podľa paragrafu 333 trestného poriadku. Dohoda o vine a treste.

Marčeka v prípade dohody a treste bude na procese vraždy Jána Kuciaka, Petra Molnára a usmrtenia Martiny Kušnírovej v rovnakom postavení ako Zoltán Andruskó. Z obžalovaného sa stane vynesením rozsudku v samostatnom konaní svedok. Na súde by tak svedčil proti Alene Zsuzsovej, Marianovi Kočnerovi a Tomášovi Szabóovi. Marček usvedčuje z vraždy svojho komplica Szabóa, s ktorým vraždu novinára podľa obžaloby zosnoval a vykonal.

Andruskó za spoluprácu s OČTK dostal v rámci dohody o vine a treste 15-ročný trest, rozsudok je od 30. decembra 2019 právoplatný. Marček by mohol očakávať rozsudok do mesiaca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy