Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čižnár: Postup prokurátora ÚŠP v prípade Trnku bol zákonný. Vyšetrovateľ postup s prokurátorom nekoordinoval
Zdielať na

Čižnár: Postup prokurátora ÚŠP v prípade Trnku bol zákonný. Vyšetrovateľ postup s prokurátorom nekoordinoval

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Jaromír Čižnár potvrdil, že postup dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry SR v prípade Dobroslava Trnku bol zákonný. Televíziu JOJ o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Trnku v súvislosti s nahrávkou s Jánom Počiatkom zaistila polícia ešte minulý týždeň, po noci strávenej v policajnej cele ho ale prepustili. V utorok, 21. januára ho zbavili aj obvinenia. Čižnár tvrdí, že v tejto závažnej trestnej veci nebol koordinovaný postup medzi políciou a dozorovým prokurátorom ÚŠP, ministerka vnútra Saková ale tvrdí opak.

"Postup dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry v minulo týždňovom prípade bývalého generálneho prokurátora bol zákonný. K tomuto záveru dospel Jaromír Čižnár po preskúmaní postupu prokurátora ÚŠP, stanoviska špeciálneho prokurátora a po oboznámení sa so spisovým materiálom týkajúceho sa tzv. kauzy Tipos," informovala TV JOJ hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. 

"Skutok, pre ktorý bolo D. T. vznesené obvinenie nenapĺňa pojmové znaky skutkovej podstaty trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa podľa § 326 Trestného zákona z dôvodu, že z doposiaľ vykonaného dokazovania je zrejmé, že bývalý generálny prokurátor svojím postupom – teda podaním mimoriadneho dovolania, využil svoje právomoci v súlade so zákonom a zabránil vzniku značnej hospodárskej škody, ktorú by Slovenská republika musela znášať," uviedla v stanovisku ďalej hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zdôraznil, že policajný vyšetrovateľ bol upravený pokynom dozorového prokurátora ÚŠP na objasnenie skutočností, ktoré by mohli evokovať podozrenie zo závažnej ekonomickej trestnej činnosti a až po splnení tohto pokynu, a objasnení týchto skutočností bude vo veci opätovne rozhodnuté. Z čoho teda vyplýva, že prokuratúra má prípad stále na stole a rieši ho. 

Čižnár tvrdí, že chybou v tak závažnej trestnej veci bol chýbajúci koordinovaný postup medzi políciou a dozorovým prokurátorom ÚŠP pričom zdôrazňuje, že prokuratúra takúto koordináciu očakávala. "Zrejme by sa predišlo neadekvátnej a neobjektívnej medializácii, výsledkom ktorej boli nedôvodné útoky na prokuratúru a obviňovanie prokuratúry z nezákonného postupu. Zároveň by sa tak zabránilo zneužívaniu celej kauzy na politické účely a predvolebnú kampaň," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Vyjadrenie ministerky Sakovej 

Ministerka vnútra Denisa Saková ale tvrdí, že policajný šéf Milan Lučanský bol plne informovaný o postupe Úradu špeciálnej prokuratúry, keďže to vyšetrovanie organizačne spadá pod neho . Celé vyšetrovania podľa informácií, ktoré má, vedie Národná kriminálna agentúra. "Každý policajný vyšetrovateľ je samostatný, a každé vyšetrovanie sa deje pod dozorom prokurátora. Jednotlivé fakty skutočne budeme preberať s poslancami branno-bezpečnostného výboru, ak tam ten záujem je," vyjadrila sa ministerka Saková s tým, že ona netvrdí, že by tam niekto zlyhal. "Treba sa riadiť faktami a tie fakty zo živého vyšetrovania nemôžeme mediálne komunikovať," dodala. 

Celé vyjadrenie ministerky Sakovej si môžete pozrieť TU:

Lučanský: Prokurátor sa nestotožnil s právnym názorom vyšetrovateľa

"Už som avizoval pri iných prípadoch, že som pripravený vysvetliť kroky polície, pokým to nijako nezasiahne do vyšetrovania. Nevadí mi, ak chce prezidentka SR alebo premiér informácie, ktoré sú dôležité na upokojenie verejnosti. Ja sám však zvážim po konzultácii s vyšetrovateľom, čo a ako im poviem. S Prezidentkou SR som sa stretol ešte v nedeľu pred svojim odchodom do zahraničia. Podrobnosti z rozhovoru zverejňovať nebudem, bolo to neoficiálne stretnutie medzi štyrmi očami," informoval šéf polície Milan Lučanský vo svojom stanovisku. 

"K prípadu Dobroslava Trnku môžem zatiaľ povedať toľko, že vyšetrovateľ dostal od prokurátora uznesenie o zrušení obvinenia. Špecifikovať viac na teraz nebudem. Vyšetrovateľ je procesne samostatný a situácia je taká, že prokurátor sa nestotožnil s právnym názorom vyšetrovateľa. Súhlasím s generálnym prokurátorom, že zlyhala koordinácia medzi vyšetrovateľom a dozorovým prokurátorom. To však nemení nič na veci, že vyšetrovateľ postupoval v zmysle Trestného poriadku a podľa svojho najlepšieho presvedčenia. V tejto chvíli nebudeme špecifikovať ďalšie kroky v danej veci," podotkol Lučanský. 

Prezidentka Zuzana Čaputová po rozhovore s Lučanským a Čižnárom

Prezidentka Zuzana Čaputová začala svoje vyhlásenie z tým, že Trnka umožnil cudzím osobám nainštalovať nahrávacie zariadenie. Podľa nahrávok tak, už dnes bývalý generálny prokurátor, vykonával svoju funkciu v rozpore s tým, ako by to malo byť. Ďalej sa prezidentka poďakovala Čižnárovi a Lučanskému za informácie, ktoré jej v tejto veci poskytli. 

"Môj záver je nasledovný. Situácia vznikla v dôsledku nedostatočnej koordinácie medzi políciou a prokuratúrou. Som presvedčená, že v prípade tak spoločensky citlivých káuz, týkajúcich sa bývalého najvyššieho strážcu zákonnosti, musí efektívne fungovať koordinácia medzi vyšetrovateľom a dozorujúcim prokurátorom. Nemôže sa teda stať, že až pri vznesení obvinenia sa prejaví tak odlišný právny názor, ktorý vedie k zrušeniu obvinenia. Rovnako by sa nemalo stať, že takýto krok ostane bez náležitého vysvetlenia.


"Je nevyhnutné si uvedomiť, že nejde o bežný kriminálny prípad. A tiež aj to, že akékoľvek kroky vo vyšetrovaní bude verejnosť  vnímať cez obsah nahrávok, ktoré sú všeobecne známe. Zodpovednosť polície a prokuratúry, ak im záleží na ich dôveryhodnosti, nemôže končiť vznesením alebo zrušením obvinenia. Ich zodpovednosť končí až vtedy, keď aj v komunikácii s verejnosťou urobia všetko pre rozptýlenie legitímnych pochybností o ich postupe. Policajný prezident aj generálny prokurátor ma opakovane uistili, že sa vo všetkých podozreniach ďalej koná a vyšetruje. Zrušenie obvinenia voči Dobroslavovi Trnkovi teda neznamená koniec vyšetrovania tejto osoby a jej skutkov, vrátane tých, ktoré môžu vyplývať zo zverejnených nahrávok." 

"Zodpovednosť polície a prokuratúry nemôže končiť zrušením obvinenia. Prokurátor aj policajný šéf ma upokojili, že sa naďalej vo veci koná, vyšetrovanie pokračuje. Dôveru v inštitúcie potrebujeme," dodala prezidentka. 

Obvinenie Trnku zrušili 

Bývalý generálny prokurátor  Dobroslav Trnka už nečelí obvineniu zo zneužívania právomocí verejného činiteľa v súvislosti s videonahrávkou s Jánom Počiatkom, kde rozoberali kauzu Tipos. Informáciu priniesli aktuality.sk, pre televíziu JOJ ju potvrdilo Prezídium policajného zboru po tom, ako jej v utorok doručili uznesenie prokurátora. 

K situácií sa deň po zrušení obvinenia Dobroslavovi Trnkovi vyjadril premiér Peter Pellegrini. Podľa jeho slov už celú vec s nahrávkou musia posúdiť orgány činné v trestnom konaní. "Ja neviem, či pán Trnka porušil tým rozhovorom disciplinárne nejaké záležitosti a má byť trestaný disciplinárne, alebo porušil zákon. Určite sa ale budem pýtať minimálne to, či polícia koná, a či pokračuje aj v úkonoch iných typoch obvinení, pretože okolo pánovi generálnemu bolo viacero obvinení, z takej aj onakej činnosti," vyjadril sa premiér s tým, že sa chystá opýtať aj na Počiatka. Nie je si však istý, či tieto skutočnosti môže vedieť, pretože byt tak mohol narúšať polícií vyšetrovací postup, keďže polícia svoje kroky plánuje o "dva kroky dopredu."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy