Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dobroslava Trnku zbavili obvinenia. Prokurátor sa s obvinením vyšetrovateľa nestotožnil
Zdielať na

Dobroslava Trnku zbavili obvinenia. Prokurátor sa s obvinením vyšetrovateľa nestotožnil

BRATISLAVA / Dobroslav Trnka už nečelí obvineniu zo zneužívania právomocí verejného činiteľa v súvislosti s videonahrávkou s Jánom Počiatkom, kde rozoberali kauzu Tipos.

Informáciu priniesli aktuality.sk, pre televíziu JOJ ju potvrdilo Prezídium policajného zboru po tom, ako jej v utorok doručili uznesenie prokurátora. Dobroslava Trnku v súvislosti s nahrávkou s Jánom Počiatkom zaistila polícia vo štvrtok a navrhla jeho vzatie do väzby. Výsledok však skončil, slušne povedané, rozpačito. Prokurátor Špeciálnej prokuratúry sa s návrhom polície nestotožnil. Trnka strávil v cele len jednu noc. 

"Sa neobávam, že by tam bolo akékoľvek zlyhanie alebo že by tam robil niekto niečo, aby tam maril vyšetrovanie," hovoril ešte pred zadržaním policajný prezident Milan Lučanský. Na oko veľká akcia polície skončila fiaskom. Špeciálna prokuratúra bez bližšieho vysvetlenia uviedla, že nebola naplnená skutková podstata trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

"Dnes nám bolo doručené uznesenie prokurátora špeciálnej prokuratúry o zrušení uznesenia vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry o začatí trestné stíhania. Súčasne o obvinení osoby D.T. v súvislosti s trestným činom zneužitia právomocí verejného činiteľa," potvrdil hovorca Prezídia PZ SR Michal Slivka. 

Od polície sme po obdržaní rozhodnutia prokurátora žiadali informácie, čo im konkrétne vyčítali a čo bude s Trnkom ďalej. Prezídium sa vyjadrilo, že sa nevyjadrí."Bližšie zatiaľ nebudeme celú vec špecifikovať ani sa vyjadrovať ku konkrétnostiam," doplnil Slivka. 

Okolo jeho osoby sa točia viaceré podozrenia 

Z predmetného videa v kancelárii generálneho prokurátora vyplývajú viaceré podozrenia, čo načrtla aj špeciálna prokuratúra. K tomu samotná skrytá kamera, ktorú mal nainštalovať Marián Kočner, už spomínaná kauza Tipos, kde mal Trnka súhlasiť s tým, že bude mediálne kryť chrbát Počiatkovi, ale aj kauza emisie, kde pri predaji emisných kvót malo Slovensko prísť o desiatky miliónov eur.

Do prípadu sa vložil aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý žiada vysvetlenie, čo sa vlastne minulý týždeň stalo. "Za týmto účelom si vyžiadal aj stanovisko špeciálneho prokurátora, ktorý je bezprostredne nariadený dozorovému prokurátorovi špeciálnej prokuratúry," priblížila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Čižnár to odkázal s tým, že aby vydal relevantné stanovisko, musí si preštudovať aj spis ku kauze Tipos, o ktorej sa dvojica bavila.

Polícia a prokuratúra majú ale odlišný pohľad na vec 

Rozpor medzi pohľadom polície a špeciálnej prokuratúry znepokojil aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. Tá bude žiadať vysvetlenie od Jaromíra Čižnára aj prezidenta Lučanského. "Tak rozdielne názory medzi prokuratúrou a políciou oslabujú dôveru v spravodlivosť," vyhlásila ešte 17. januára prezidentka Čaputová. 

Trnka čelí ešte jednému obvineniu v súvislosti s inou, tentokrát zvukovou nahrávkou s Mariánom Kočnerom. Vyplýva z nej, že u seba roky ukrýval nahrávku Gorily z rovnomennej kauzy.

Dobroslav Trnka bol obvinený aj z utajovania nahrávky Gorily. Viac sa dozviete tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy