Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kvôli Ficovi zvolali mimoriadny branno-bezpečnostný výbor. Podľa Smeru mali s obvinením počkať
Zdielať na

Kvôli Ficovi zvolali mimoriadny branno-bezpečnostný výbor. Podľa Smeru mali s obvinením počkať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hoci parlament oficiálne skončil, poslanci sa stretli na mimoriadnom branno-bezpečnostnom výbore. Zvolali ho poslanci Smeru po tom, čo vyšetrovateľ NAKA obvinil expremiéra a lídra strany Roberta Fica z troch trestných činov. Fico sa mal podľa polície dopustiť hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, a to v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu.

Rokovanie mimoriadneho výboru, ktorí zvolali poslanci Smeru-SD trval zhruba hodinu a pol. Ministerka vnútra ani policajný prezident sa ale k obsahu výboru, kedže bol vo vyhradenom režime, nevyjadrovali. "Program výboru bol v režime utajenia a nemáme čo k tomu povedať," povedala ministerka vnútra a členka strany Smer-SD Denisa Saková. Policajný prezident Milan Lučanský ale potvrdil, že polícia analyzuje slová poslancov za vládny Smer, ktorými sa zastali výrokov Roberta Fica.  V každom prípade aj ministerka Saková aj policajný prezident Lučanský povedali, že polícia koná a bude konať nestranne, bez ohľadu na to, koho sa to dotýka. 

Opoziční poslanci výbor komentovali, že to bol zo strany Smeru len hrubý nátlak na ovplyvnenie vyšetrovateľov. Tvrdia, že koaliční partneri tak konajú iba pre to, že ide o ich lídra.  "Ide o absolútne neprípustné zasahovanie do vyšetrovania," reagoval Ľubomír Galko. Ďalej dodal, že poslanci Smeru-SD prišli bez uznesenia a prednášali argumenty, že sa malo s obvinením čakať po voľbách, a že také niečo sa nemôže robiť bývalému trojnásobnému predsedovi vlády.

Prokurátor sa ospravedlnil

Predseda výboru a podpredseda Slovenskej národnej strany Anton Hrnko potvrdil, že prokurátor Tomáš Honz, ktorý vydal pokyn na stíhanie Roberta Fica, sa ospravedlnil z procesných dôvodov a výbor jeho ospravedlnenie akceptoval. "Výbor si myslí, že tento proces nie je ukončený a nie je vhodné, aby pred ukončením procesu sa k tomu prokuratúra vyjadrovala. Všetci členovia výboru vyslovili dôveru v postupy NAKA a PZ. Keďže vec nie je ukončená, nebudem ďalej hovoriť o týchto záležitostiach," uviedol Hrnko.

 Do sviatkov sa má stretnúť ešte branno-bezpečnostný výbor ohľadne tragédie v Prešove.

Obvinenie Fica

Fico bol obvinený vyšetrovateľmi NAKA z troch trestných činov. Expremiér sa mal podľa polície dopustiť hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, a to v súbežne s trestným činom schvaľovania trestného činu. Obvinený bol kvôli výrokom na podporu názorov bývalého poslanca ĽSNS Milana Mazureka, ktorého pre jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika odsúdil Najvyšší súd SR a pozbavil ho poslaneckého mandátu, a musel zaplatiť peňažný trest vo výške 10-tisíc eur.

"150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém,“ hovoril Mazurek v rádiu.

Počas procesu tvrdil, že je nevinný a ak hovoril o "cigánskom terore na východe Slovenska", myslel tým vysokú kriminalitu v osadách asociálov.

"Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu," uviedol Fico vo videu.

​Vo videu bývalý premiér povedal, že orgány činné v trestnom konaní rozhodujú pod tlakom médií a nie na základe skutočných dôkazov. Týmito slovami komentoval rozsudok Najvyššieho súdu, ktorý odsúdil Milana Mazureka za extrémistické trestné činy. 

Stanovisko strany SMER-SD

Za stranu Smer pred pár dňami ako prvý prehovoril Juraj Blanár. "Sme tu z vlastnej iniciatívy. Robert Fico tu nie je len preto, lebo je to pod jeho úroveň, aby takto obhajoval svoje výroky. Smer-SD nikdy nebola tá, ktorá by komentovala výroky orgánov činných v trestnom konaní, vždy sme ctili prezumpciu neviny lebo je to jeden z výdobytkov demokracie, ale teraz nemôžeme byť ticho. Robert Fico hlasoval za štátny sviatok SNP, bol predkladateľom zákona sviatku boja proti holokaustu, financovaním pomohol múzeu holokaustu v Seredi. Zásadne nesúhlasíme, že je Robert Fico obrazom Mazureka. Súhlasíme s tým, čo povedal Robert Fico tak ako tu všetci stojíme. Povedal to, čo bolo jasne povedané. Úplne jasne na začiatku výroku povedal, že rešpektuje rozhodnutie súdu," vyjadril sa v mene strany Blanár. 

"Chceme povedať pánovi prokurátorovi, ak mieni takto stíhať Roberta Fica sme pripravení, aby toto stíhanie rozšíril aj na nás, mám na to mandát. Začínajú sa 50. roky a proti tomuto budeme bojovať," vyhlásil za poslancov Smeru Martin Glváč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy