Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Novou šéfkou vyšetrovacieho tímu Gorila je Martina Babacsová
Zdielať na

Novou šéfkou vyšetrovacieho tímu Gorila je Martina Babacsová

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Novou šéfkou vyšetrovacieho tímu Gorila by mala byť podľa zdroja TV JOJ Martina Babacsová. Funkciu tak nakoniec neprevzala vyšetrovateľka Lucia Šárniková, ktorú na čelo vyšetrovacieho tímu odporučil jeho bývalý šéf Lukáš Kyselica. Informáciu sa TV JOJ pokúša overiť aj na prezídiu policajného zboru.

Martin Babacsová, tak znie meno novej šéfky vyšetrovacieho tímu Gorila. Jej meno sa spomína v niekoľkomiliónovom spore o golfový areál, do ktorého investoval aj Miroslav Šatan. "Novým šéfom tímu je žena, bližšie informácie k menám ani počtom nebudeme dávať, tie počty sa ale navýšili a tím sa bude skladať zo šéfa, zo zástupcu, z analytika a skupiny operatívcov a skupiny vyšetrovateľov," informoval policajný hovorca Michal Slivka s tým, že počet členov tímu ale posilnený bol. 

Babiczová má už poradové číslo tri. Nastúpi po predošlom odchode Mareka Gajdoša a Lukáša Kyselicu. "Ide o osobné rozhodnutie pána Kyselicu. Tím gorila má naďalej plnú podporu vedenia NAKA. Bude ďalej pokračovať vo vyšetrovaní pod novým vedúcim, ktorý zatiaľ nie je určený," uviedlo v júli pre TV JOJ policajné prezídium. 

Kyselica pri odchode odporučil Šarnikovú, nestalo sa, o funkciu ju zrejme pripravila príbuzná pracujúca v Pente, a tá je hlavnou súčasťou kauzy Gorila. Ani voči novej šéfke však nemá žiadne pochybnosti. Narozdiel od predchodcov má nová šéfka aj zvuk, nahrávka sa momentálne analyzuje. Je to už 15 rokov, odkedy agent Holúbek urobil v byte na Väzovovej nahrávky, otázkou je, koľko ešte uplynie času dovtedy, kým bude niekto odsúdený, a či vôbec.

Kauza Gorila ožila 15.10. 2019. Televízia JOJ vo večerných hodinách dosta e-mail s odkazom na stiahnutie súboru v MP3 formáte s názvom Gorila. Išlo o zvukovú nahrávku, ktorá mala takmer 39 hodín. Už v úvode tejto nahrávky je počuť hlasy, ktoré majú podľa zverejneného analytického prepisu patriť ministrovi hospodárstva Jirkovi Malchárkovi a Jaroslavovi Haščákovi z finančnej skupiny Penta.

Nahrávka mala vzniknúť v byte v Bratislave na Vazovovej ulici po tom, ako príslušník SIS Peter Holúbek postrehol zvýšený pohyb vysoko postavených osôb v blízkosti jeho súkromného bytu. Po obdržaní operatívnej informácie, Slovenská informačná služba byt na Vazovovej ulici vybavila odpočúvacím zariadením. Nahrávky, ktoré v byte údajne vznikli majú byť súčasťou dlhodobého vyšetrovania. Už niekoľko dní sa v kuloároch hovorí o zverejnení nahrávky kauzy, ktorá priviedla do ulíc v roku 2012 tisíce ľudí na celonárodných protestoch.

Pravosť nahrávky nevedel v októbri potvrdiť ani bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Kyselica.  "Nepočul som žiadnu pasáž z toho, ťažko sa k tomu. Aj keby som počul nejakú pasáž tak ja nie som znalec, aby som sa k tomu vyjadroval. Ťažko ju verifikovať," vyjadril sa v októbri v rozhovore pre TV JOJ Lukáš Kyselica. 

Autor nevedel potvrdiť zhodu

Autor nahrávky Gorila pre TV JOJ nevedel potvrdiť zhodu. "Neprepočul som si to celé. Takže ja vám nemôžem ani neviem potvrdiť tú zhodu. Keď sa pýtate na vnímanie, tak to vnímam, ako pokračovanie toho celého," uviedol pre TV JOJ Peter Holúbek. 

"Všetko, čo sa týka Gorily, je len zneužívanie z hľadiska procesného OČTK. Či vidíte posun, si môžete vyhodnotiť len vy," hovorí Holúbek.

Na otázku TV JOJ, čo hovorí na to, že sa vyšetrovanie Gorily za 15 rokov skoro nikam neposunulo, odpovedal Holúbek takto: "Gorila potvrdzuje samu seba, čo vám na to poviem."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy