Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Minister Lajčák navštívil vojnou sužovanú hranicu Ukrajiny. Štáb TV JOJ bol pri tom
Zdielať na

Minister Lajčák navštívil vojnou sužovanú hranicu Ukrajiny. Štáb TV JOJ bol pri tom

Google News Button Sledovať správy

DONBAS / Ročné slovenské predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa pomaly končí. Jeho šéf, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák ho bilancoval na východnej - vojnou sužovanej hranici Ukrajiny. Štáb TV JOJ bol pri tom.

"Piatok, sedem hodín ráno. V ozbrojenej eskorte sa presúvame z Charkova. 450 kilometrov. Na východnú hranicu Ukrajiny," opisuje cestu redaktor TV JOJ Samuel Migaľ a hovorí o miestach, kde ešte len pred niekoľkými týždňami neutíchala streľba na oboch stranách povstaleckej línie.

Pozorovatelia hovoria o miernom zmiernení napätia na oboch stranách konfliktu. V porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom. "Tie opatrenia, ktoré začali prijímať ukrajinská vláda, majú dopad na to, že ten konflikt začína sa nejakým spôsobom politicky riešiť," vraví vedúci oddelenia OBSE Marek Varga. 

Konflikt na východe Ukrajiny výrazne skomplikoval život najmä obyčajným ľuďom. Jeho koniec je však stále v nedohľadne. Stanica Luhanska. Jediné kontaktné miesto široko ďaleko spája dve strany frontovej línie. Len ním môžu prechádzať domáci obyvatelia. Denne týmto miestom prejde aj 10 tisíc ľudí.

"Ja som z Donecka. Idem ale sem za mojim synom. Tam už nemám nikoho," vraví miestna dôchodkyňa. 

​"Tu platilo pravidlo, že občania, ktorí žijú na územiach, ktoré nekontroluje vláda v Kyjeve sa musia minimálne raz za dva mesiace prísť fyzicky ukázať, aby mali nárok na dávky, penzie a podobne," vysvetľuje minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. 

To sa už medzi časom zmenilo. Napriek tomu je pohyb na čiare veľmi intenzívny. Mladí aj starí. Zdraví aj chorí. Prechádzajú asi dvojkilometrový koridor lemovaný výraznými smrtkami, symbolizujúcimi mínove polia. Donedávna bola ich každodenná cesta veľmi zlá.

"Museli prechádzať po takom dočasnom drevenom schodišti, pričom ako ste videli, väčšinou sú to starší ľudia. Na vozíku, alebo o palici," vraví Lajčák. 

Most ponad rieku Severný Doneck zbombardovali krátko po vypuknutí konfliktu medzi Ukrajinou a proruskými separatistami. Po viac ako 4 rokoch sa ho aj vďaka slovenskej pomoci podarilo obnoviť.

Na moste síce vlajú separatistické vlajky a neustále ho kontrolujú proruskí vojaci, pre ľudí postihnutých konfliktom je to však veľký posun dopredu. Rovnako tak ako aj tri nové sanitky, ktoré zo Slovenska do oblasti Luhanska práve putujú.

"Je to také, dobrá symbolická bodka, ktorá ukazuje, že keď je politická vôľa, tak aj neriešiteľné problémy sú riešiteľné," dodal minister Lajčák. 

V predchádzajúci deň minister zahraničných vecí v Azerbajdžane: 

Súvisiace články