Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Redaktorka TV JOJ na bode nula: Na Ukrajine sa dostala do prvej línie
Zdielať na

Redaktorka TV JOJ na bode nula: Na Ukrajine sa dostala do prvej línie

DONBAS / Ako vyzerá frontová línia v Luhanskej oblasti, ktorú ukrajinský prezident navštívil, zachytila redaktora TV JOJ Katarína Kleknerová. Vojaci strážia strategické objekty, v noci sa ozýva streľba. Redaktorke TV JOJ Katke Kleknerovej sa podarilo dostať priamo do prvej línie, na takzvaný bod nula na ukrajinských pozíciách.

"Prichádzame na vojenskú pozíciu priamo do prvej línie frontu. Vojaci nás upozorňujú, že hoci je momentálne ticho, situácia sa môže v sekunde zmeniť. Medzi nami a pozíciou separatistov je zhruba jeden kilometer," opisuje situáciu v Luhanskej oblasti redaktorka TV JOJ Katarína Kleknerová. 

​Vojna ubližuje najviac civilistom a to na oboch stranách frontu. Hovoria, že streľbu počuť takmer každú noc. Keď sa ich pýtame, ako sa dá žiť pod hlavňami, mnohí sa už len pousmejú.

"Môžu začať strieľať kedykoľvek, tu žijú malé deti, aj tam je rodina s deťmi a čo máme robiť?" hovorí miestna obyvateľka. "Je ticho, ticho a zrazu začne streľba," vraví ďalšia. 

Ozbrojený konflikt v ukrajinskej časti Donbasu pretrváva už piaty rok, donecké a luhanské pozície stále čelia paľbe. "A tu žijeme, v podzemných bunkroch, poďte. Tu je úkryt pred mínami," vedie vojak redaktorku TV JOJ do podzemia. 

"Môžu tu nás zaútočiť z každej strany. Strážime hlavne tento strategický objekt - most," vysvetľuje vojak ukrajinskej armády. Počas dňa, kedy nebojujú sa snažia žiť tak, ako keby boli doma. To, či vojnovej oblasti dokáže pomôcť novozvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, je zatiaľ otázne, no ľudia mu veria.

Pozrite si predchádzajúcu reportáž o živote v konfliktnej zóne na Ukrajine: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy