Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
O zdražovaní cigariet stále nie je rozhodnuté. Minister financií chce rokovať, je ochotný návrh zmierniť
Zdielať na

O zdražovaní cigariet stále nie je rozhodnuté. Minister financií chce rokovať, je ochotný návrh zmierniť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na zdražovaní cigariet sa minister financií Ladislav Kamenický s predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom stále nedohodol. Ten totiž tvrdí, že téma cigarety je pre neho uzavretá a zvyšovať DPH na cigarety či alkohol sa nebude. Minister sa ale stále nevzdáva a chce rokovať, dokonca je ochotný návrh pozmeniť.

Minister financií chce s predsedom SNS Andrejom Dankom ešte o návrhu na zvýšenie DPH na cigarety diskutovať a je ochotný pristúpiť aj na miernejšie zvyšovanie spotrebných daní. Nasilu ale novelu zákona o spotrebnej dani pretláčať nechce. Ak nebude vôľa návrh v parlamente podporiť, bude podľa Kamenického stiahnutý. 

Pri svojej argumentácii za zvyšovanie daní na cigarety minister hovorí predovšetkým o nízkej cene cigariet na Slovensku v porovnaní s okolitými krajinami, a taktiež o samotnom charaktere tejto dane, ktorá zaťažuje produkty škodiace zdraviu. "Daň z cigariet je jedna z daní, po ktorých siahne každá vláda, keď potrebuje nejaké peniaze do rozpočtu,"  povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii Ladislav Kamenický. Ako dodal, je pritom presvedčený, že akýkoľvek jeho nástupca práve túto daň zvýši. 

Danko so zvyšovaním cien za cigarety ale rázne nesúhlasí. "Ja si myslím, že ak niečo má zdražieť, tak určite cigarety. SNS nedovolí, aby zdraželi cigarety," vyhlásil. Predseda SNS kvôli tomu zvolal minulý týždeň aj koaličnú radu, po ktorej sa vyjadril, že táto téma je pre neho uzavretá a nič sa konať nebude. "Uvedomujem si biedu a sociálne problémy na Slovensku, pretože som z dediny," poznamenal Danko.

Návrh ministerstva financií na zvýšenie sadzieb znie tak, že škatuľka najpredávanejších cigariet by mala zdražieť približne o 40 centov na 3,80 eura, bezdymové tabakové výrobky až o 50 centov na zhruba štyri eurá za škatuľku. 

Cieľom tohto kroku je podľa rezortu financií predovšetkým priblížiť ceny týchto výrobkov na úroveň porovnateľnú s okolitými krajinami. Ďalším dôvodom je ochrana zdravia obyvateľov a stabilizácia daňových príjmov. Minister financií Ladislav Kamenický však priznal, že sa vláda takto snaží aj kompenzovať koaličné opatrenia, ktoré budú znižovať rozpočtové príjmy. "Nemôžeme robiť len opatrenia, ktorými prichádzame o príjmy, ale aj také, ktorými by sme príjmy získali. Pomôže to zostaviť budúcoročný rozpočet. Celková externá situácia ale nie je dobrá, zostavovanie rozpočtu nebude jednoduché," povedal na tlačovej konferencii po stredajšom rokovaní vlády minister. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy