Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Premiér Pellegrini a premiéri V4 sa zhodli na rozšírení EÚ o krajiny Západného Balkánu
Zdielať na

Premiér Pellegrini a premiéri V4 sa zhodli na rozšírení EÚ o krajiny Západného Balkánu

Google News Button Sledovať správy

PRAHA / Premiéri krajín V4 a západo-balkánských krajín sa stretli na samite v Prahe. Na Pražský hrad ich pozval premiér Andrej Babiš. V reakcii na výroky prezidenta Miloša Zemana o Kosove odvolali svoju účasť tamojší predstavitelia.

Premiér Babiš na summitu privítal najskôr premiérov Vyšehradskej štvorky. Peter Pellegrini prišiel na poslednú chvíľu, zapísal sa do knihy návštev a potom utekal na približne hodinové jednanie s vládou Česka, Maďarska a Poľska. Tí prijali deklaráciu o podpore rozšírenia Európskej únie o krajiny Západného Balkánu. Asi o hodinu neskôr dorazili aj premiéri piatich balkánskych krajín. Zástupcovia Západného Balkánu prišli na čele s jedinou ženou na summitu premiérkou Srbska.

Na dress code sa tentokrát veľmi nedbalo, napríklad premiér Albánska dorazil v teniskách. Nemohla chýbať ani skupinová fotka, aby sa 9 premiérov nestrkalo, každý mal svoji tabuľku, kde má štát.

Pozvaní boli šiesti, no premiér Kosova na poslednú chvíľu zrušil svoju účasť v reakcii na prehlásenie prezidenta Miloša Zemana, že by Česká republika mala späť vziať uznanie Kosova ako samostatného štátu. Ostatných deväť premiérov preberalo migráciu, infraštruktúru ale aj klimatické otázky. Zhodli sa najmä na tom, že rozšírenie únie je potrebné aj z pohľadu migrácie. "Zvyšuje sa počet záchytov ľudí, ktorí majú podozriví pôvod, alebo podľa našich informácií sú členmi rôznych bojových aktivít," vysvetlil premiér Peter Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy