Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
FOTO: Pre výbuch na Cypre museli evakuovať hotel. Slovenskí turisti utekali v noci na pláž
Zdielať na

FOTO: Pre výbuch na Cypre museli evakuovať hotel. Slovenskí turisti utekali v noci na pláž

V júli dopadla na území Cypru raketa-

NIKÓZIA / Požiar skladu munície na severnom Cypre vyvolal explózie a vynútil si evakuáciu neďalekého hotela. V ňom bol aj Slovák, ktorý celý priebeh evakuácie opísal pre TV JOJ.

"Začalo strašne búchať, strieľať, tlakové vlny vyrážali všetky dvere na hoteli, okná. Utekali sme na pláž nevedeli sme čo sa deje," opisuje situáciu Ján. 

Dovolenkár Ján z Vranova nad Topľou hovorí o hotovom pekle. Ľudia absolútne netušili o čo ide. Na pohľad to vyzeralo ako militantný útok. Počas výbuchov, ktorých tlakové vlny rozbíjali okenné výplne a otvárali dvere na izbách ľudia vybiehali smerom na pláž. Hovorí o tom, že sa druhý krát narodil a že bolo len šťastím, že ich netrafil ktorýkoľvek z lietajúcich úlomkov vybuchnutých mín, či munície. "Takto vyzerá hlavná recepcia hotela Acapulco. Asi to nie je vidieť, ale celá recepcia, bola rozbitá. Ľudia sa od pol druhej ráno motajú po pláži a nevedia čo s nimi," dodal Ján. 

Ešte aj ráno to v hoteli vyzeralo ako po apokalyptickej noci. Domáci personál likvidoval škody, ktoré nočný výbuch napáchal. Dobré správy z noci sú, že nikto zo Slovákov pri výbuchu zranený nebol. Mimoriadna situácia na Severnom Cypre dokonca rozhýbala dve naše ministerstvá. Rezort vnútra a zahraničia dokonca zriadil spoločnú pracovnú skupinu, ktorá mala vyriešiť ako dostať, čo najskôr, dovolenkárov späť na Slovensko. "Išlo o zástupcov krízového manažmentu a konzulárnej asistencie za náš rezort, a CO a Letku ministerstva vnútra," povedal Juraj Tomaga, hovorca ministerstva vnútra. 

V hre bol aj let vládnym špeciálom. Pre stále zložité politické pomery na Cypre by bolo vybaviť jeho let veľmi komplikované. Nakoniec ale situáciu vo vlastnej réžii vyriešila samotná cestovná kancelária. "Je časť zákazníkov, ktorí sa rozhodli pre dokončenie dovolenky v iných hoteloch v iných letoviskách. V priebehu dňa boli presťahovaní do iných hotelov. A je časť zákazníkov, ktorí sa rozhodli, že sa vrátia vo večerných hodinách špeciálnym letom, ktorý zabezpečíme," uviedol riaditeľ CK Koala Tours, Oliver Kluch. 

Na fotografiách, ktoré nám Ján zaslal, je vidieť, ako výbuchy zničili hotel, v ktorom bol. Tlaková vlna vyrazila niekoľko okien. 

​Niekoľko ľudí sa po výbuchoch zranilo, informoval minister zahraničných vecí Severocyperskej tureckej republiky Kudret Özersay. Šéf diplomacie štátu, ktorý uznáva len Turecko, informoval prostredníctvom facebooku, že požiar prepukol skoro ráno a podarilo sa ho dostať pod kontrolu. 

V 600 kilometrovom pásme východne od historického prístavného mesta Girenia boli prerušené dodávky elektrického prúdu. Minister poznamenal, že oblasť uzatvorili pre pokračujúce explózie vo vojenskej zóne. 

Özersay uviedol, že niektorí ľudia utrpeli rezné rany od skla z rozbitých okien. Podľa severocyperských médií boli pre ľahké zranenia ošetrení aj ľudia z neďalekého hotela. 

Pellegrini dal pokyn na zvolanie pracovnej skupiny v súvislosti s výbuchmi v severnej časti Cypru

"Predseda vlády Peter Pellegrini je od rána informovaný o situácii slovenských občanov v severnej časti Cypru, kde vo štvrtok po polnoci nastal výbuch muničného skladu. Premiér dal pokyn na zvolanie pracovnej skupiny, ktorá momentálne zasadá na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Rezort zahraničia spoločne s Ministerstvom vnútra SR hľadá najlepšie riešenie tak, aby sa slovenskí občania dostali čo najrýchlejšie a bezpečne domov. V prípade, že to bude potrebné, tak budú využité aj lietadlá Leteckého útvaru MV SR," informoval Úrad vlády SR. 
Pellegrini je ale momentálne v Prahe na stretnutí predsedov vlád krajín V4 a partnerov zo západného Balkánu. Pracovná skupina na MZVEZ SR ho tak priebežne informuje o situácii.

Región je podľa agentúry Reuters navštevovaný turistami. Turecko má na severnom Cypre viac ako 35 000 vojakov. Severocyperská republika jednostranne vyhlásila nezávislosť v roku 1983, necelých desať rokov po tureckej invázii do etnicky prevažne gréckej ostrovnej krajine. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy