Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poslanci v tajnej voľbe za podpredsedu NR SR Galka nezvolili. Smer-SD jeho kandidatúru označil za výsmech demokracie
Zdielať na

Poslanci v tajnej voľbe za podpredsedu NR SR Galka nezvolili. Smer-SD jeho kandidatúru označil za výsmech demokracie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci NR SR tretí rokovací deň pokračovali schvaľovaním noviel zákonov. Okrem toho, ale v tajnej voľbe volili aj podpredsedu NR SR, ktorá medzi opozíciou a koalíciou tvorila rozpor. Kandidátom SaS bol Ľubomír Galko, ktorý nakoniec vo voľbe neuspel. Počas rokovania sa ale silná diskusia rozprúdila najmä pri návrhu zákona z dielne ministerky zdravotníctva Kalavskej o povinnom prijímaní detí do materských škôl, ktoré sú povinne zaočkované.

Na rokovaní parlamentu predniesla viaceré novely zákonov ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Diskusia sa najmä rozprúdila pri zákone, ktorý by mal zavádzať povinnosť prijímať do materských škôl len deti, ktoré sú povinne zaočkované. Poslanci ho napokon odhlasovali a posunuli do 2. čítania. Deti, ktoré nebudú povinne zaočkované tak do škôlky zrejme neprijmú. 

Galko ako podpredseda NR SR neuspel

Poslanci vo štvrtok hlasovali v tajnej voľbe o novom podpredsedovi NR SR. Kreslo sa uvoľnilo po tom, ako Lucia Ďuriš Nicholsonová uspela v eurovoľbách a už pôsobí v Bruseli. Kandidátom opozície tak bol Ľubomír Galko, keďže tento post podľa počtu a výsledkov volieb patrí práve strane SaS. Viacerí z koalície ale avizovali, že Galkova nominácia je pre nich problémom. To sa nakoniec aj potvrdilo. Galka v tajnej voľbe za podpredsedu národnej rady nezvolili. "Ukazuje sa, že v tomto parlamente neplatí už vôbec nič, len hrubá sila, za ktorou stojí zášť, nenávisť a nedodržiavanie akýchkoľvek dohôd. Neplatí tu žiadna politická kultúra ani zvyklé právo. Treba to vydržať do volieb. Treba to dobojovať s touto korupčnou koalíciou a treba ísť ďalej. Ľudia si na túto voľbu urobia názor sami," vyjadril sa k výsledku Galko. 

"Ďakujeme 60 poslancom, ktorí si ctia pravidlá platiace v NR SR. Žiaľ, ukázalo sa, že väčšina poslancov, predovšetkým zo strany Smer-SD, absolútne popiera právo najsilnejšej opozičnej parlamentnej strany vybrať si svojho kandidáta na post podpredsedu NR SR. Pripomíname, že v roku 2010 vtedajšia koalícia, ktorej súčasťou bola aj SaS, toto zvykové právo rešpektovala a akceptovala kandidáta Smeru Roberta Fica ako opozičného kandidáta na pozíciu podpredsedu NR SR napriek mnohým výhradám," napísala v stanovisku strana SaS. 

Galko ešte pred samotnou voľbou vyhlásil, že by sa musel nad sebou zamyslieť, ak by mu Smer-SD vyjadril podporu. "Smer nerešpektuje ani parlamentné zvykové právo SaS ako najsilnejšej opozičnej parlamentnej strany určiť si svojho kandidáta na základe vlastného výberu. V roku 2010 vtedajšia koalícia, ktorej súčasťou sme boli aj my v SaS, toto zvykové právo Smeru rešpektovala a akceptovala Roberta Fica ako opozičného kandidáta na pozíciu podpredsedu NR SR napriek mnohým výhradám," vyjadril sa  Galko. Zároveň sa poďakoval všetkým opozičným stranám, ktoré verejne deklarovali, že ho podporia, ako aj strane Most-Híd. Je to podľa neho prejav politickej kultúry. 

Smeru je jeho kandidatúra na smiech

Kandidatúra Ľubomíra Galka na funkciu podpredsedu NR SR  je podľa strany Smer-SD výsmechom demokracie. "Nechápeme, že takýto človek má drzosť žiadať o podporu v národnej rade, ak preukázateľne - ako minister obrany SR, bol pri odpočúvaní novinárov, opozičných politikov, vlastnej sekretárky a úplne nevinného vodiča kamióna maďarskej národnosti. Pán Galko je typickým predstaviteľom slovenskej opozície, ktorý má tak za ušami, že by sa ani nemal ukazovať na verejnosti a nie sa ešte uchádzať o najvýznamnejšie ústavné posty," píše strana na svojom Facebooku.

V parlamente sa ale hlasovalo aj o návrhoch zákonov z dielne ministra spravodlivosti Gábora Gála. Reč je o novelách obchodného či občianskeho zákonníka, ktoré sa posunuli do 2. čítania. Ministerstvo spravodlivosti navrhuje, čo sa týka obchodného zákonníka, upratovanie v súčasnom obchodnom registri, kde sú stále zapísané aj nerelevantné údaje. Podnikatelia budú môcť zapisovať údaje výhradne elektronickou formou. Rozšíriť sa tiež môže okruh informácií, ktoré budú o firmách verejne dostupné. Podľa rezortu spravodlivosti je v súčasnosti s obchodným registrom spojená zbytočná administratívna záťaž. Ministerstvo spravodlivosti SR má na zmeny vyčlenené financie. 

Čo sa týka novely Občianskeho zákonníka sa v záujme poskytnutia ochrany základnému právu vlastniť majetok zabezpečí dorovnanie príjmu poškodeného do sumy, ktorú by zarobil, ak by sa škoda nespôsobila. Súčasná právna úprava spôsobu výpočtu náhrady za stratu na zárobku sa výrazne odkláňa od všeobecne uplatňovanej zásady úpravy zodpovednosti za škodu, podľa ktorej sa uhrádza skutočná škoda a ušlý zisk a teda neumožňuje poškodenému, ktorému vznikla škoda na zdraví a s tým súvisiaca strata na zárobku počas pracovnej neschopnosti, ale aj po jej skončení, domôcť sa náhrady škody v takom rozsahu, v akom mu skutočne vznikla.

Parlament sa ale zaoberal aj ďalším návrhom Gála, presnejšie ide o novelu zákona o sudcoch a prísediacich nanovo a komplexne upravuje inštitút justičného čakateľa. Inštitút justičného čakateľa je potrebné primárne vnímať ako spôsob zabezpečenia prípravy budúcich sudcov. Zámerom novej právnej úpravy v tejto oblasti je odstránenie nedostatkov, ktoré vznikli v praxi a vytvoriť predpoklady pre zabezpečenie dostatočného počtu vhodných adeptov adekvátne pripravených na odborné justičné skúšky a hromadné výberové konania na funkciu sudcu.

Poslanci NR SR schválili aj zálohovanie PET fliaš a plechoviek: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy