Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Tender na záchranky má vážne trhliny. Opozícia poukazuje na ďalší škandál
Zdielať na

Tender na záchranky má vážne trhliny. Opozícia poukazuje na ďalší škandál

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zvláštny výber členov komisie, podozrenia z konfliktu záujmov a nejasnosti pri voľbe poskytovateľov ambulancie záchrannej zdravotnej služby. Zdá sa, že tender na záchranky, v ktorom ide o 800 miliónov eur, má trhliny. Opozícia dokonca hovorí o ďalšom škandále, ktorým sa bude zaoberať Generálna prokuratúra SR.

Súťaž o prevádzku staníc záchrannej služby sprevádza viacero nejasností. Rozhodnutie za trištvrte miliardy eur malo v rukách 5 členov komisie. Na základe akých kritérií záujemcov vyberali sme sa však nedozvedeli. Zbaviť mlčanlivosti ich totiž môže len predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ten to však neurobil s argumentom, že dal podanie na Generálnu prokuratúru, aby prešetrila, či nedošlo k spáchaniu trestného činu. "Ak prejde vyšetrovacie konanie, nech sa páči, táto možnosť tu je," povedal Tomáš Haško, predseda ÚDZS. 

Väčšina otázok smeruje k firme LSE, ktorá dostala najviac licencií na zabezpečenie tejto služby. V súčasnosti by mala mať vyše 270 zamestnancov. "Podľa verejných registrov táto firma vykazuje 25-49 zamestnancov," vyjadrila sa poslankyňa NR SR Janka Cigániková z SaS. Opozícia okrem toho varuje, že k výhre sa mohla dostať netransparentnými praktikami. "V komisii teda sedeli až štyria z piatich členov prepojení na víťaznú firmu, čím mala v komisii zabezpečenú pohodlnú väčšinu," poznamenala Cigániková. 

Kým ministerka je z viacerých postupov v tomto tendri nervózna, opozícia ho označuje ako súťaž krásy. "Vnímame, že súťaž bola nespravodlivá a predseda ÚDZS konal protiprávne," povedal poslanec NR SR OĽaNO Marek Krajči. Lenže viacero otázok sa mu na dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre zdravotníctvo nepodarilo uspokojivo zodpovedať. "Stále sú tu podozrenia, ktoré ma úplne nepresvedčili," podotkla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Poslanci preto iniciujú poslanecký prieskum, ktorý by mal vniesť do podozrivého tendra viac svetla a ešte viac rozkývať stoličku pod Tomášom Haškom. 

Opozíciu rozdeľuje dohoda o predvolebnej spolupráci. Sulíkovi a Kiskovi chýba veta o Smere-SD, viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy